BUX
39138

Shell: még egy lyuk, sajnáljuk

Még egy lyukból folyik az az olaj azon az északi-tengeri olajplatformon, amelyen az első sérülést vasárnap fedezték fel. Eddig több száz tonna olaj ömlött a tengerbe.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 10:30

Újabb lyukat találtak a Shell Gannet Alpha névre keresztelt olajplatformján, amely Aberdeentól 180 kilométerre az Északi-tenger alól bányássza a fekete aranyat. Az első résen át, amelyet a hét végén fedeztek fel, becslések szerint eddig 216 tonna (1300 hordó) olaj ömlött a tengerbe - jelentette a BBC. A brit energia- és a klímaváltozás-ügyi minisztérium jelentősnek tartja a szennyezést, de szakértői - a Shell-lel egyeetérve - úgy vélik, hogy a kiömlött olaj természetes úton eloszlik.

A Shell pusztán annyit közölt, hogy erősen keresi a második lyukat, ám azt figyelembe kell venni, hogy nagyon összetett rendszerek vannak a tenger alatt, és a rés egy nehezen hozzáférhető helyen keletkezett. A búvároknak az erős tengeráramlatokkal is meg kell küzdeniük, így aztán időbe telik, mire precízen meg tudják határozni, honnan folyik az olaj a vízbe. A cég tegnap azt állította, hogy fél négyzetkilométeres területű, alacsony viasztartalmú könnyű nyersolajfolt keletkezett a balesetek nyomán.

A hatóságok, az olajcég és a környezetvédők között vita alakult ki arról, hogy a Shell kellő nyíltsággal és részletességgel ad-e tájékoztatást a helyzetről. A klímaügyi minisztérium megértőnek mutatkozik a pontos helyzetfelmérés nehézségeivel kapcsolatban, a Greenpeace azonban hiányosnak tartja a tájékoztatást. Az állatvédőket elsősorban az aggasztja, hogy az olajszennyezés súlyosan veszélyezteti térségben élő madárfajokat.