Soha ennyi lakást nem foglaltak le az USA-ban

Minden eddiginél több lakóingatlant vettek vissza a hitelezők nemfizető ügyfeleiktől augusztusban. Az ingatlanárverésekkel foglalkozó RealtyTrac adatai szerint 95 364 jelzáloggal megterhelt lakóingatlant foglaltak le a bankok az év nyolcadik hónapjában, amire a hitelválság kirobbanása óta nem volt példa.
MTI-Eco, 2010. szeptember 16. csütörtök, 17:52
Fotó:

Júliushoz képest ez 3 százalékos, tavaly augusztushoz képest 25 százalékos növekedés, és augusztus sorban a kilencedik hónap, amikor éves bázison nőtt a lefoglalások száma.

Ugyanakkor a bankoknak egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy mit kezdjenek a visszakapott ingatlanokkal. A piac ugyanis halódik, és ilyen körülmények közepette nem lenne jó hirtelen nagy mennyiségű ingatlant értékesítésre felkínálni, és ezzel még lejjebb nyomni az árakat. Ez a magyarázata annak, hogy a lefoglalt lakásoknak egyelőre nagyjából a harmada került piacra. A bankok inkább eltekintenek a lefoglalástól, és tovább hagyják ingatlanaikban az eladósodott tulajdonosokat.

A legutóbbi adatok szerint nagy a pangás az amerikai ingatlanpiacon: júliusban minden korábbinál kevesebb újépítésű lakóingatlant értékesítettek, a lakóingatlan-piac nagyobbik részét kitevő használt lakások adásvétele 15 éves mélypontra csökkent, és a vártnál kevésbé nőtt a megkezdett amerikai lakóingatlan építések száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK