Január végén már a 40 milliót is meghaladta a magánkézben lévő cégek száma Kínában, jelenleg mintegy 40,6 millió ilyen vállalkozás van a kelet-ázsiai országban - derül ki az állami ipari és kereskedelmi felügyelet (SAIC) friss adataiból. Ez egy év alatt több mint 10 százalékos növekedést jelent, az általános világgazdasági körülmények romlása és a kínai gazdaság lassulása ellenére is.

A magánvállalkozások az összes vállalat több mint 70 százalékát adják, a bruttó hazai terméknek pedig több mint 60 százalékát állítják elő. A cégek 80 millió kínai ember számára biztosítanak munkát és mintegy kétezer milliárd jüan (70 ezer milliárd forint) értékű össztőkével rendelkeznek - áll a statisztikákban.

A SAIC adataiból kiderül: a magánkézben lévő vállalkozások mintegy 90 százaléka a szolgáltatási szektorban és csupán 8 százalékuk működik az iparban, 2 százalék pedig a mezőgazdaságban tevékenykedők aránya.

A magánvállalkozások száma a "reform és nyitás" politikájának meghirdetése óta éves szinten több mint 18 százalékkal nő a kelet-ázsiai országban: 1978-ban még csupán 140 ezer magántulajdonban lévő cég volt bejegyezve, 2004-ben számuk 23,5 millióra rúgott.

A privát vállalatok ugyanakkor továbbra sincsenek könnyű helyzetben: azokat az állami kézben lévő társaikkal való egyenlőtlen verseny, a bérek és munkaköltségek folytonos emelkedése és a szűk hitelfelvételi lehetőségek is sújtja. Helyzetük segítése és a monopóliumok megtörése, a tulajdonosi struktúrák újragondolása, a közforrásokhoz való egyenlőbb hozzáférés biztosítása az új kínai vezetés egyik legnehezebb feladata lesz. Komoly gondot okozhat a jövőben az is, hogy a magánvállalatok nem innovatívak, nagyban függnek állami kézben lévő és külföldi versenytársaiktól, fennmaradásukat többnyire azok technológiájának átvételével biztosítják.