Rekordmennyiségű, egyszerre 250 Airbus 320neo típusú utasszállító repülőgépet rendelt az IndiGo indiai légitársaság a német-francia gyártótól. Ezzel egyidejűleg a China Eastern Airlines 15 darabot rendelt az Airbus legkedveltebb szélestörzsű gépéből, az A330 típusból. A gépekből hetet 2017 végéig, a maradék nyolcat 2018-ban kell leszállítani.

Az indiai megrendelés értéke listaáron 26,5 milliárd dollár, a kínaié 3,6 milliárd dollár, de ekkora volumenű ügyleteknél a gyártó jellemzően komoly árengedményt ad.

Az IndiGo és az Airbus októberben állapodott meg az üzletről, az akkor kötött előszerződést véglegesítették most. Ez az Airbus történetének második legnagyobb értékű megbízása - mondta az indiai megrendelésről az európai konszern szóvivője. Az IndiGo a piaci részesedést tekintve a legnagyobb légitársaság az indiai belföldi piacon.

A nagy kereslet miatt az Airbusnál már régóta szó van arról, hogy a bővítik az A320-as gépcsaládba tartozó repülőgépek gyártását. Jelenleg havonta 44 darab készül az A320-as típusból az Airbus hamburgi, toulouse-i, kínai és egyesült államokbeli üzemeiben. Két éven belül szeretnék havi 50 darabosra felfuttatni a gyártást.