Sokáig tarthat a Boeing 737-esek repülési tilalma

Akár az év végéig is eltarthat a Boeing 737 MAX, a típus második katasztrófáját követően, március közepétől elrendelt repülési tilalma - írja az Airportal.
Szász Péter, 2019. június 4. kedd, 17:10
Fotó: Getty Images

Az év végére kaphat zöld jelzést a hatóságoktól a 737 MAX, hogy visszatérjen a kereskedelmi forgalomba - mondta Dennis Muilenburg a Boeing vezérigazgatója.

A hatóságok ezen a héten szimulátoron vizsgálják a 737 MAX repülésirányító rendszerének szoftveres módosításait, ezt követően az FAA kijelöli az első hatósági tesztrepülés időpontját. A 737 MAX típust rendkívül részletes ellenőrzésnek vetik alá a hatóságok, mielőtt feloldanák a típust érintő repülési tilalmat - olvasható a portálon.

Tim Clark az Emirates vezérigazgatója Szöulban az IATA éves közgyűlésén azt mondta: úgy gondolja, hogy a 737 MAX repülési tilalma hosszabbra nyúlhat mint korábban várták. A típus nem fog tudni az év vége előtt visszatérni a kereskedelmi forgalomba. Ennek az elsődleges oka, hogy - nem részletezett - vita van az amerikai FAA és az egyes országok - például Kanada, Kína és az EU - légügyi hatóságai között.

HOZZÁSZÓLÁSOK