Már csak néhány napjuk maradt az előrefizetős mobiltelefonnal rendelkező lengyeleknek arra, hogy regisztráltassák magukat szolgáltatóiknál, ugyanis február 1-jéig kell eleget tenniük ennek a kötelezettségüknek - írta a wiborcza.pl. Magyarországon a nyár elejéig kell az ügyet elintézniük az ügyfeleknek és cégeiknek.

Aki lekési a határidőt, annak felfüggesztik a számát, azaz ha valaki hívja, az az "ilyen számon előfizető nem érhető el" választ kapja. Egyben az előre befizetett összeget is blokkolják. A regisztrációra a terrorellenes törvény kötelezi a mobilszolgáltatókat, ugyanis az elmúlt időszak támadásainak elkövetői névtelen telefonokon tartották a kapcsolatot egymással.

Feketén adják-veszik

A legnagyobb lengyelországi hálózatok, a T-Mobile, a Play, a Plus, az Orange tömegek jelentkezését várják kirendeltségeiken. Ezért számos új munkatársat vettek fel. Szerencsére a regisztráció várhatóan mindössze 4-5 percet vesz igénybe. További tumultusra számítanak február 2-től, amikor a kikapcsolt számok tulajdonosai jelentkeznek majd.

A távközlési cégek nem árulják el, hogy az ilyen kártyák hány százalékát regisztrálták már, de az tudható, hogy az ügy 10 millió lengyelt érint, akiknek összesen 25 millió előrefizetéses SIM-kártyájuk van.

Vannak olyanok, akik nem akarják bejegyeztetni kártyájukat, ezért néhány hónapja virágzik az interneten a SIM-kártyák kereskedelme. Van olyan online piactér, amely betiltotta a kártyák adásvételét az oldalán, ám ez nem akadályozza a feketekereskedelemet.