Soros György részesedést vásárolt a FedExben, a világ egyik legnagyobb csomagszállító cégében és a Microsoftbban, a világ legnagyobb szoftverfejlesztőjében, amely a Nokia mobiltelefon-üzletágának megvásárlásával a nyáron szállt be a felfutóban lévő mobilbizniszbe. A magyar származású üzletember ezzel egyidejűleg jelentősen csökkentette Google-pakettjét - idézte a MarketWatch a Soros Fund Management felügyeleti bejelentéseit.

Soros alapja október végén közel 173 millió dollár értékű FedEx-részvényt birtokolt és vásárlási opciója volt további majdnem 43 millió dollárnyi papírra. A csomagszállító cégeket tőzsdei körökben a gazdasági fellendülés jelzőiként tartják nyilván, mivel szállítási megrendeléseik a többi vállalat tevékenységének élénkülését mutatják. Sorosnak persze nem feltétlenül ez volt a megfontolása, amikor beszállt a FedExbe, amelyben alapjának az augusztusi felügyeleti dokumentumok szerint még nem volt részesedése.

A tőzsdei gurunak tartott üzletember szintén október végén majdnem 420 millió dollár értékű Microsoft-részvényt birtokolt és további több mint négymilliós pakettre volt vásárlási joga. Ebbe a vállalatba szintén az ősz első felében szállt be a Soros-alap. A Google-részesedés viszont ugyanebben az időszakban kétszázmillió dollárral, 144 millió dollárra mérséklődött.

Lecsaptak a hedge fundok

A FedExben fantáziát lát két ismert hedge fund menedzsere, John Paulson és Dan Loeb is. Paulson azzal szerzett nevet magának, hogy óriási összegeket keresett az amerikai másodlagos jelzálogpiac összeomlásán, ami kirobbantotta a 2008-2009-es pénzügyi válságot. Loebet a sajtó úgy tartja számon, mint aki bajban lévő társaságokat vásárol, majd béna vezetőségük lecserélésével helyreállítja nyereségtermelő képességüket.

Paulson szintén új befektető a FedExben, amelyben 647 ezer részvényt vásárolt a szeptember 30-át megelőző három hónapban. Loeb Third Point alapja az új FedEx-részvénycsomag mellett a Google-ba is beszállt. További hír a befektetők mozgásáról, hogy Warren Buffett, akit még Sorosnál is nagyobb gurunak tartanak, Berkshire Hathaway alapján keresztül számottevően növelte tulajdonrészét az Exxon Mobilban, a világ legnagyobb olajmultijában.