Sorra dőlnek a hitelek a Baltikumban

A baltikumi térség legnagyobb bankjának számító svéd Swedbank Észtországban, Lettországban és Litvániában bedőlő hiteleken elszenvedett leírások miatt a második negyedévre is veszteséget jelentett.
NAPI, 2009. július 17. péntek, 15:49
Fotó:

A második negyedévben 2 milliárd svéd koronás (257 millió dollár) nettó veszteség nagy törés a tavalyi azonos időszak 3,6 milliárdos nyereségéhez képest, egyúttal túltesz az 1,27 milliárd koronás veszteséget prognosztizáló elemzői várakozásokon is - írja a Bloomberg.

A hitelek nemfizetéséből eredő veszteség 6,67 milliárd koronát tett ki, ez az arány tavaly még csak 423 millió volt. Bár a nemfizetések száma a második félévben tovább nő majd, az ütem jelentősen lelassulhat - közölte a Swedbank. A hírre a pénzintézet részvényei - a veszteség ellenére - 9 százalékos emelkedést követően két hónapos csúcsra szöktek.

A veszteségek ellensúlyozására a Swedbank 3600 alkalmazottja elbocsátását tervezi jövő félévig, elsősorban Észtországban, Lettországban, Litvániában, illetve Ukrajnában. Tavaly év végén összesen 21 000 főt foglalkoztatott a pénzintézet.

Ennek ellenére a bank vezetése a továbbiakban is függetlenül kívánja finanszírozni magát, ehhez állításuk szerint nagyon jó likviditással rendelkeznek.

A Swedbank elsőként jelentett a nagy svéd pénzintézetek közül, a következő a Nordea lesz. Ennél 40 százalékos profitvisszaesésre számítanak az elemzők, amely 414 millió koronás nyereséget takar.

A balti kitettséggel gyakorlatilag nem rendelkező egyetlen svéd nagybank, a Svenska Handelsbanken valószínűleg 7 százalékos nyereség-visszaeséssel 2,26 milliárdos nettó eredményről jelent majd a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK