A készpénzfelhalmozás a beruházások preferálása helyett egy jól megfigyelhető, radikális változás a cégvezetők magatartásában a 2008-2009-es pénzügyi válság óta, s úgy tűnik, egyelőre ez lesz az uralkodó tendencia - mondta a lapnak Chris Gentle, a Deloitte EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióért felelős elemzési vezetője. Az EMEA régió tőzsdén jegyzett cégei jelenleg közel ezermilliárd eurónyi készpénztartalékkal rendelkeznek, 2007-ben, a válság kitörése előtt még csak 700 milliárd euró volt ez az összeg. Az elmúlt 12 hónapban a Bloomberg hírügynökség EMEA indexében szereplő tőzsdei cégek készpénztartalékai 47 milliárd euróval gyarapodtak.

A cégek jól láthatóan folyamatosan növelik készpénztartalékaik nagyságát - mondta Gareth Williams, a Standard & Poor's hitelminősítő szakértője a lapnak. Komoly strukturális változás történt, a cégvezetők jól láthatóan attól tartanak, hogy ha nehézségekre kerül sor, akkor a bankok már nem tudnak olyan intenzitással fellépni, hogy a cégeket megfelelő mennyiségű likvid pénzeszközzel lássák el - vélte.

Persze a nagy készpénztartalékok falhalmozását a monetáris környezet is segíti. A vállalati kötvénypiacon kialakult alacsony hozamok lehetővé teszik a cégek számára, hogy alacsony kamatozású kölcsönhöz jussanak, s mivel a kamatok alacsonyak, a nagy készpénzállomány tartásának költségei is jelentősen lecsökkentek.

A nagyok is tartalékolnak

Az egyik nagy európai készpénzfelhalmozó cég a német Siemens csoport. A társaság jelenleg 8,2 milliárd eurónyi készpénztartalékkal rendelkezik, igaz, egy év leforgása alatt nettó adósságállomány is jelentősen megugrott, 2,8 milliárd euróról 5,6 milliárd euróra emelkedett tavaly szeptember és idén július között - emeli ki a lap. A válság során komoly likviditási gondokkal szembenéző autóipari cégek sem szeretnének most már semmit a véletlenre bízni. Jó példa erre a Daimler AG, amely likvid eszközeinek összegét a 2008 végi 1 milliárd euróról 9,3 milliárd euróra növelte - emeli ki az elemzés.

Jellemző, hogy a világ többi részéhez képest a FT szerint viszonylag koncentrált a készpénztartalékok állománya a régióban. Míg a globálisan a tőzsdén jegyzett cégek 3500 milliárd dollárjának négyötöd része azok egyharmadánál összpontosul, addig a régióban felhalmozott 963 milliárd eurónyi tartalék több mint háromnegyedét azok mindössze 17 százaléka birtokolja. A teljes készpénzállomány egyharmada a feldolgozó gyáripari cégeknél található.

Nem a beruházásokra

A nagy felhalmozott készpénzállomány ellenére a cégek ezt a tartalékot nem szívesen fordítanák beruházásokra. Bár a Deloitte egy felmérése szerint a megkérdezett 271 nagyvállalat 59 százaléka tervezett jelentős beruházásokat a következő évre, azonban ezeknek csak egyharmada válaszolta azt, hogy ezt készpénztartalékaikból finanszíroznák.

Az európai cégek eléggé vonakodnak a beruházásoktól addig, amíg bizonytalanság uralkodik az európai gazdaságban - mondta Brian Ager, az 50 európai multinacionális vállalat vezetőit tömörítő Európai Gyáriparosok Kerekesztalának főtitkára a lapnak.

Chris Gentle, a Deloitte szakértője szerint a a régió cégeinél tapasztalt óvatosság érthető, hiszen a válság kezdetet óta elég brutális gazdasági és pénzügyi környezetben kellett tervezniük és működniük a cégeknek. Azonban ahhoz, hogy hosszabb távon versenyképesek maradhassanak nem ártana, ha ismét egy kicsit ambiciózusabban lépnének fel.