Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Santander, amely Spanyolország vezető és egyben piaci tőkeértéke alapján a legnagyobb euróövezeti pénzintézet, 3223 állást szüntet meg annak az átszervezésnek a keretében, amelynek célja a két évvel ezelőtt felvásárolt Banco Popular integrálása. Alapvetően 50 évesnél idősebbek távoznak a banktól előnyugdíjazás révén.

Az UGT szakszervezet úgy tudja, hogy a Santander vezetése 1150 spanyolországi bankfiók bezárását is tervezi, ami nagyjából a teljes hálózat negyedét jelenti. A menedzsment közlése szerint ez a szám még nem végleges.

A Santander 2017 júniusában jelképes áron, egy euróért vásárolta meg a csődközeli helyzetbe jutott hetedik legnagyobb spanyol pénzintézetet, a Banco Populart, amely előző évben veszteségesen adott túl nemfizető jelzáloghitelein, és emiatt 3,5 milliárd eurós nettó veszteséggel zárta az évet.

A Santander idén április elején bejelentette, hogy a következő években évi 1,2 milliárd euróval kívánja csökkenteni költségeit. Ugyanakkor a következő négy évben több mint 20 milliárd eurót készül fordítani technológiai fejlesztésekre és digitális átalakításokra.

Az Ana Botín vezette Santander csoport 1,84 milliárd eurós nyereséggel zárta az idei első negyedévet, ami az előző év azonos időszakához képest nagyjából 10 százalékkal kevesebb. A bankvezetés spanyolországi ingatlanok eladásából származó veszteségeknek, valamint a Nagy-Britanniában és Lengyelországban végrehajtott átalakítások költségeinek tudta be a kisebb nyereséget.

A Santander bank tavaly év végén 202 ezer embert foglalkoztatott szerte a világban.