Spontán tiltakozás tört ki az autóipari óriás román üzemében

Spontán tüntetésbe kezdett csütörtökön az amerikai Ford romániai üzemének több száz dolgozója, akik a következő két évre szóló kollektív munkaszerződéssel elégedetlenek - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. december 21. csütörtök, 16:25
Fotó: Reuters

Az üzem vezetősége és a szakszervezet azt követően kezdett tárgyalni a kollektív munkaszerződésről, hogy január 1-jei hatállyal Romániában a társadalombiztosítási járulékok fizetésének kötelezettsége áthárul teljes egészében a dolgozókra. Az intézkedés nyomán a dolgozók bére csökkenhet, amennyiben a munkáltató nem emeli meg mintegy 20 százalékkal a bruttó béreket.

A felek között az elmúlt napokban lezajlott egyeztetések következtében szerdán megállapodás született a vezetőség és a szakszervezetek között, állította Ana Maria Timis, a Ford Románia szóvivője, aki a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozott csütörtökön. A szóvivő szerint a dolgozók azért kezdtek tüntetni, mert nézeteltérés támadt a szakszervezeti vezetők és a dolgozók között a kollektív munkaszerződésről.

Ugyanakkor Gigi Predoaica, a Ford romániai dolgozóinak szakszervezeti vezetője cáfolta, hogy megállapodás született volna. Elmondta: a gyár vezetősége 300 lej béremelést kínált fel 2018-ra, és további 300 lejes növelést 2019-re. Leszögezte: ők ennél többet kérnek, és csak akkor írják alá a szerződést, ha a dolgozók többsége elfogadja a feltételeket.

A szakszervezeti vezető cáfolta, hogy leállt volna a munka a tüntetés ideje alatt. A Ford októberben kezdte meg az új EcoSport kisméretű SUV gyártását a craiovai összeszerelő üzemében, amelyet 2008 márciusában vett át a dél-koreai Daewoo modelleket gyártó Automobile Craiova S.A. vállalattól. Az üzemben 3900-an dolgoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK