Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vizsgált országokban a nem teljesítő hitelek átlagos aránya tavaly 6,1 százalékra csökkent, megközelítve a válság előtti szinteket. Tavaly a bankok átlagos tőkemegfelelési mutatója a 12 országban 21 százalék volt, ami jelentősen meghaladta a szabályozói minimumot.

A jövedelmezőség 2017-ben kissé növekedett, azonban a 10 százalékos átlagos sajáttőke-arányos nyereség még mindig a válság előtti szint alatt maradt. A pozitív tendenciákat a térségben a gazdasági növekedés, a javuló munkaerőpiaci körülmények és az intenzív hitelezési tevékenység támogatta - összegezte a Deloitte.

Az elmúlt három évben - 2015 és 2018 szeptembere között - a régióban a legaktívabb felvásárló a magyar OTP Bank volt 5 tranzakcióval. A második pedig a lengyel állam, amely 2015 óta 4 felvásárlást hajtott végre a PZU-n és az Alior Bankon keresztül.

A legaktívabb eladók a Raiffeisen - 4 tranzakcióval - és a görög bankok voltak; a Piraeus Bank, a National Bank of Greece, az Alpha Bank és az Eurobank együttesen 7 bankot adtak el három év alatt.

A Deloitte arra számít, hogy a jövőben növekszik a banki felvásárlások száma a térségben, ugyanis az 1-2 százalékos piaci részesedéssel rendelkező bankok várhatóan nem lesznek képesek felvenni a versenyt a vezető bankcsoportokkal.