Indulásra kész az első olyan orosz mesterséges hold, ami magánvállalkozásban készült, és az államiakkal ellentétben szinte mikroszkopikus méretű - akkora, mint egy számítógép-nyomtató. Gyártói már 2015-ben több száz millió dolláros profitot várnak a felhőalapú és okostelefonos technológiát alkalmazó újdonságtól, amely piaci űrt tölt be. (Fotó: www.facebook.com/DauriaAerospace)

A The Wall Street Journal számolt be a Dauria nevű cég által készített DX-1-es műholdról és az egész projektről. Eszerint a kereskedelmi műholdcsaládot a dél-koreai Samsung és az orosz Roszkozmosz céggel összefogva fejlesztették ki, csupán 3-5 millió dollárbakerülnek, és apró méretük és súlyuk miatt pályára juttatásuk is sokkal olcsóbb hagyományos társaiknál. A 2011-ben alapított Dauria Aerospace az első orosz magán-űrvállalat, központja Münchenben van, de képviselteti magát a Moszkva közeli szkolkovói innovációs központban, amit az orosz Szilicium-völgynek szánnak.

A cég már szerződést kötött a NASA-val, valamint partnerségi megállapodást a Boeinggal és az Airbusszal. A száz százalékban orosz magántőkéből épült műholdat februárban egy Szojuz-2-1B hordozó rakétával juttatják pályára, az irányító központja, amelynek elektronikáját a Samsung szállítja, Szkolkovóban lesz - közölte a cég vezérigazgatója, Szergej Ivanov.

A svédek is elindultak

A svéd állami űrkutatási hivatal megbízott két magánvállalatot, hogy folytassák mikro műholdjuk (10-100 kg) kidolgozását. Az InnoSat a tervek szerint mintegy 40 kilós, mérete 50X50X50 centiméter, és választ kíván adni a piac elvárásának kisebb és olcsóbb műholdakra, amelyek rugalmasak és az eddig lehetségesnél magasabb teljesítményűek.

A vállalat alapítója, Mihail Kokorics virágzó kiskereskedelmi üzlethálózatáról nyergelt át az űrüzletre, felismerve, hogy az orosz állami Roszkozmosz teljesen elhanyagolja a jól fizető szolgáltatási piacot, amelynek értékét évi 103 milliárd dollárra becsülik. Az általa megálmodott - és már készülő - olcsó, 10 millió dollár alatti árú miniholdak átlagos építési ideje egy év, szemben a hagyományos mesterséges holdak több száz millió dolláros költségével és több éves építési idejével. A tervek szerint kettőt, a Sagittát és a Perseust jövőre, a következő kettőt, a Pyxist és az Aurigaaret 2015-2017 között lövik fel. Arra számítanak, hogy akkorra a vállalat árbevétele meg fogja haladni az 1 milliárd dollárt évente.

A mikroholdak fontos gazdasági információkat fognak gyűjteni a Földről az erdészettől a hajózási vonalak helyzetéig, s ezekhez a felhőalkalmazásokból juthatnak hozzá a megrendelők. A rendszer a Föld egész felszínét képes lesz megfigyelni kevés számú és apró műholdjával, mert céljaihoz nem szükséges a "rendes" mesterséges holdak nagy felbontású képességeire.

Bár Nyugaton már kifejlesztettek kis és olcsó műholdakat, Oroszországban a Dauria az úttörő - írta a RIA Novosztyi -, ezért jó esélye van legalább a hazai piac meghódítására. Jelenleg ugyanis az ilyen jellegű műholdas megfigyelések 95 százalékát az orosz kormányszervek külföldről szerzik be. Azt, hogy miért külföldön van a vállalat székhelye, Kokorics azzal indokolta, hogy az orosz adórendszer, valamint a szükséges berendezések exportjának és importjának bonyolultsága miatt Oroszországon belülről nehéz hatékonyan dolgozni a globális piacon. A szakértők szerint az is szempont lehetett, hogy az orosz állam szigorúan a kezében tartja az infrastruktúrát és a hordozó eszközöket, így a kormány egyetlen döntéssel azonnal meg tudja bénítani az ezen a területen működő magánvállalatot.