A lengyel üzleti élet nagy halai milliós beruházásokat hajtanak végre hazájukon kívül a Kelet-Közép-Európa más országaiban - írta a Rzeczpospolita.

Például a bValue Alap már a harmadik programját indította el 52 millió zlotys (3,85 milliárd forint) tőkével. Ez az alap Fehéroroszországban, a balti államokban, Romániában, Magyarországon és Bulgáriában akarja fialtatni a tőkéjét.

Ezekben az országokban a cégnek már vannak képviselői. A bValue összességében mintegy 100 millió zlotys eszközzel rendelkezik, a pénz lengyel magánvállalatoktól származik. A kiszemelt startupok indulásként 100 ezer eurós (31,6 millió forint) támogatásra számíthatnak, ami fejlődésükkel felmehet egymillió euróra is.

Az alap létrehozója, Maciej Balsewicz arra biztatja üzletembertársait, hogy úgynevezett üzleti angyalként, azaz közvetlen befektetőként is szálljanak be a kezdő vállalkozások támogatásába. És a kezdeményezése nem talál süket fülekre: Marian Owerko, a Bakkaland társalapítója, Tomasz Misiak, a Work Service alapítója vagy Rafal Brzoska az InPost ötletgazdája támogatja az ötletet.