A Nextbike Polska, a varsói Veturilo városi biciklikölcsönzési hálózat üzemeltetője beadványban kérte a hatóságokat, hogy gyorsított eljárásban helyezzék csődvédelem alá a vállalkozást - írta a Rzeczpospolita.

A cég ebben az időszakban ugyanúgy folytathatja a tevékenységét, mint korábban. A vállalat több tucat lengyel nagyvárosban foglalkozik önkiszolgálós kerékpárkölcsönzéssel, többek között Varsóban, Czestochowában, Bialystokban, Szczecinben, Sosnowiecben, Chorzówban, és jelen van Finnországban is; több mint nyolcmillió embernek állnak rendelkezésre.

A bajok oka egyrészt, hogy potenciális ügyfeleik kevesebbet mozogtak, másrészt, hogy áprilisban csökkentek a jövedelmeik, ezért nem vették igénybe a biciklikölcsönzést. Nekünk, hitelezőinknek és a városoknak fontos, hogy a városi kerékpár, amely a modernség és a környezetvédelem szimbólumává vált, átvészelje a járványt, s továbbfejlődjön - írta a Nextbike Polska közleménye.

Számítunk a támogatásra és a helyi hatóságokkal való együttműködésre, hogy ne a bicikli legyen az első áldozata a járványnak a tömegközlekedésben Lengyelországban - mondta a Nextbike Polska szóvivője. Miután a vezetőség áttekintette a cég jelenlegi pénzügyi helyzetét, úgy látta, elbukhatnak a járvány okozta gazdasági válságban. Ezért kértek csődvédelmet.