Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatalok, az áruházak és kis boltok is zárva maradhatnak a nyár legforróbb napjain Sanghajban, ugyanis idén az ilyenkor megszokottnál is nagyobb áramhiány fenyegeti a nagyvárost - jelentette a BBC. A Kína pénzügyi központjaként számon tartott város - akárcsak az ország több más ipari központja - március óta küszködik a szokottnál is súlyosabb áramhiánnyal, mivel gondok vannak a szénellátással és a szárazság miatt az ország vízi erőművei sem tudnak elegendő elektromos energiát előállítani. Sanghajban az az alapszabály, hogy amikor a hőmérséklet eléri a 37 Celsius-fokot - ami nem ritkaság nyáron -, akkor energiatakarékossági intézkedések lépnek hatályba. Körülbelül 24 ezer vállalat, főként feldolgozóipai üzem és más ipari termeléssel foglalkozó cég köteles csökkenteni áramfelhasználását.

Idén azonban a helyi lapok szerint példa nélküli lépésre kényszerültek a hatóságok: fel kellett szólítaniuk 3000 nem ipari vállalkozást - főként bevásárlóközpontot és irodaházat -, hogy a csúcsfogyasztás idején zárjanak be. Az önkormányzat elsősorban a háztartások energiaellátását akarja biztosítani, ezért vár el önkéntes áldozatot ezektől a cégektől. A reakciók egyelőre nem túl pozitívak, de a helyhatóság bizonyára megtalálja azokat az ösztönző intézkedéseket, amelyekkel bátoríthatja az önkéntes csatlakozást az áramtakarékossághoz.

A probléma gyökere részben abban keresendő, hogy Kínában 80 százalékban szénerőművekkel állítják elő az elektromos energiát, és idén megdrágult a fűtőanyag, ami elnyelte az erőművek nyereségének jelentős részét. Az elmúlt napok heves esőzései, és azt ezt követő áradások ugyan valamelyest javították a vízi erőművek vízellátását, de ez nem lesz elegendő az egész országot sújtó áramhiány megszüntetésére.