A Tesco Plc óriási hibát követett el azzal, hogy torz profiteredményt jelentetett meg első féléves tevékenységével kapcsolatban - jelentette ki a BBC tudósítása szerint Adrian Bailey, a brit parlament üzleti bizottságának elnöke. A politikus szerint hihetetlen, hogy egy neves kiskereskedelmi vállalatnál ilyen hiba előfordulhat.

A Tesco hétfőn ismerte el, hogy az első hat hónapos tevékenységéről szóló beszámolóban 250 millió fonttal nagyobb nyereség szerepel a valóságosnál, és azonnal felmentette négy vezető beosztású alkalmazottját, akik kozmetikázták az adatokat. A számviteli fegyelem betartását ellenőrző brit hivatal, a Financial Reporting Council (FRC) szerdán azt közölte, hogy szoros figyelemmel kíséri az ügyet. Ugyanakkor a Tesco belső vizsgálatának lezárultáig nem az FRC nem indít saját eljárást.

A brit áruházlánc csütörtöki közleményéből kiderült, hogy a vállalat volt pénzügyi igazgatója, Laurie Mcllwee, áprilisi visszavonulása óta nem végzett érdemi munkát. Csak átmeneti feladatokat látott el -  ha erre megkérték, akkor segített kollégáinak az átadás-átvételi munkában utóda megérkezéséig -, ám semmilyen felelősséggel járó pozíciót nem töltött be.

Fényt!

A vállalat a tervezettnél két hónappal korábban, már kedden munkába állította Alan Stewartot, Mcllwee utódát. Az új pénzügyi igazgató gőzerővel látott neki a rendcsinálásnak. A Tesco emellett megbízta a Deloitte tanácsadó céget és a Freshfields jogi irodát, a cég állandó külső jogi szakértőjét, hogy folytasson le alapos vizsgálatot az ügyben.

Bailey ugyanakkor úgy véli, hogy egy olyan súlyú vállalatnál, mint a Tesco, nem szabadott volna ekkora hibának előfordulnia. Hihetetlen, hogy - mint a társaság nyilatkozatából kiderül - hónapokig nem volt a cégnél a pénzügyekért felelős felső vezető. Elképzelhető, hogy bizottsága meghallgatást kezdeményez az ügyben, de előbb látni akarják a belső vizsgálat eredményét. A politikus szerint az egész kiskereskedelmi ágazat és beszállítói hálózata átvilágításra szorul.