A bankhatóság közlése szerint 27 ellenőrzött bank az elmúlt hat hónap alatt összesen 94,4 milliárd euróval tudta növelni tőkéjét, így a pénzintézetek többsége már teljesíti a 9 százalékos tőkemegfelelésre vonatkozó követelményt, amely az EBA szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy a bankok kibírják az euróválságot. A hatóság tavaly decemberben még 76 milliárd eurós hiányt állapított meg a 9 százalékos elváráshoz képest.

A hatóság a válság kirobbanásakor a befektetők megnyugtatása érdekében látta szükségesnek, hogy növelje az európai bankokkal szemben támasztott tőkemegfelelési elvárásokat. A befektetők ugyanis attól tartottak, hogy az esetleg fizetésképtelenné váló országok állampapírjait birtokló európai bankok a stagnáló gazdaságokban nem bírnak ki komolyabb megrázkódtatásokat.

A tőkemegfelelési követelmény emelése viszont azzal fenyegetett, hogy az alacsony részvényárfolyamok miatt a bankok nem részvénykibocsátással, hanem a hitelezés visszafogásával javítják majd tőkemegfelelési mutatóikat, ami tovább fékezte volna a reálgazdaságot. Az EBA megállapítása szerint nem így történt; a bankok nagyrészt részvénykibocsátásból és nyereségük visszaforgatásával növelték tőkéjüket.

Az EBA vezetője a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában úgy nyilatkozott, a feltőkésítés "szükséges és fontos lépés", de figyelmeztetett, hogy "sok még a tennivaló". Nagyon is jól tudom, hogy ez nem csodafegyver, ami egy csapásra megoldja az európai bankok nehéz helyzetét. Nagyon összetett válság sújt minket, és nem akarok elbizakodottnak tűnni - mondta Andrea Enria.

A spanyol bankrendszer négy legfontosabb pénzintézetéről a spanyol központi bank azt közölte, hogy azok megfelelnek az EBA 9 százalékos tőkemegfelelési előírásának. A Banco Santander, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, a CaixaBank és a Banco Popular már korábban bejelentette tőkeemelést célzó intézkedéseit, és azt is, hogy nem lesz szükségük forrásokra a Spanyolországnak nyújtandó, legfeljebb 100 milliárd eurós uniós bankmentő csomagból. A Bankiát a " folyamatban lévő, jelentős átalakítás" miatt nem vizsgálta a spanyol jegybank. A pénzintézet 23,5 milliárd eurós állami mentőövet kért.

Előzetes jelentésében az EBA számba veszi, hogy a követelmények teljesítéséhez a következő hét pénzintézetnek volt szüksége állami segítségre: a portugál Caixa General de Depositos, Banco Comercial Portugues és Banco BPI, a szlovén Nova Ljubljanska Banka, az olasz Banca Monte dei Paschi de Siena, a ciprusi Bank of Cyprus és Cyprus Popular.

A spanyolországi Bankiát az EBA sem vizsgálta, ahogyan a Dexiát, a WestLB és az oszták Volksbankot sem, mert az átalakításuk éppen folyamatban van. A görög bankokat pedig azért zárta ki vizsgálatából az EBA, mert azok az Athénnak szánt nemzetközi mentőcsomagból jutnak tőkéhez.