Szabadságra menekült a SkyEurope szóvivője

Nem kommunikál hoppon maradt utasaival a tegnap csődbe ment szlovák SkyEurope fapados légitársaság, Tomás Kika, a cég szlovákiai szóvivője például éppen most kezdi meg Európán kívüli szabadságát. A több száz utas a nagykövetségeknél, utazási irodáknál próbál tájékozódni, a legtöbbjüknek saját zsebből kell állnia a visszautat.
Sidó Zoltán, 2009. szeptember 2. szerda, 08:09

A Napi Gazdaság pozsonyi tudósítójának írása

A szlovák külképviseletek megpróbálnak segíteni az utasokon - nyilatkozta tegnap délután Pete Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője. A cseh utazási irodák szövetsége szerint a SkyEurope bukása egyedül Csehországban mintegy 10 ezer utazónak okoz problémát. Az ügyfelekre vadászó légitársaságok igyekeznek üzletet csinálni versenytársuk bedőléséből: a cseh CSA 40, a WizzAir 30, a Malév 99, az osztrák AUA 150 euróért ajánl helyet gépein a SkyEurope-jeggyel rendelkező, külföldön rekedt utasoknak. Roland Schranz, a SkyEurope egyik képviselője ugyan azt nyilatkozta az Aktualne.sk szlovák hírportálnak, hogy a SkyEurope rövid időn belül kártalanítja az utasok döntő többségét, ám csak azokra gondolt, akik hitelkártyával vásároltak jegyet a társaság valamelyik járatára.

A légitársaság bejelentése a szlovák közlekedési minisztériumot is váratlanul érte, a szaktárca még hétfőn este sem tudott a közelgő csődről. A cég működésének több mint hat éve alatt végig veszteséges volt: a TASR szlovák hírügynökség szerint 2007/2008-ban 19 millió euró, az azt megelőző üzleti évben 15,68 millió euró hiányt halmozott fel. A SkyEurope a válság miatt júliusban 37 százalékkal kevesebb utast szállított, mint 2008 júliusában. A társaság júniusban csődvédelembe menekült hitelezői elől és tárgyalást kezdett az osztrák Focus Equity B.V.-vel egy 16,5 millió eurós, illetve a brit Chain Technologyval egy 5 millió eurós hitelről, ám mindkét próbálkozás zátonyra futott.

HOZZÁSZÓLÁSOK