Szakértők és nyomozók határozottan biztosak abban, hogy a szaúd-arábiai hatóságok hozzáfértek Bezos mobiltelefonjához és bizalmas információihoz - írta Gavin de Becker magánnyomozó a The Daily Beast honlapján.

A The National Enquirer című amerikai bulvárlap januárban megszellőztette, hogy a válófélben lévő Bezos viszonyt folytat Lauren Sánchez műsorvezetővel. A vállalkozó a hír felröppenését követően megbízott egy magánnyomozói irodát, hogy derítse ki, miként kerültek a bizalmas információk az újsághoz. A lap válaszul megzsarolta Bezost, hogy közzéteszi a birtokában lévő kompromittáló üzeneteket és fényképeket. A milliárdos nem tört meg, és inkább nyilvánosságra hozta levélváltását az újsággal - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Végül kiderült, hogy az információkat Sánchez fivére adta át a botránylapnak, de a magánnyomozó szerint ez csak a valódi felelősök álcázását szolgáló hamis nyom volt. De Becker úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok azért érdeklődtek Bezos iránt, mert a vállalkozó birodalmához tartozó The Washington Post (WP) című amerikai napilap részletekbe menően tudósított Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról.

Hasogdzsival - aki maga is a WP szerzője volt - tavaly októberben végeztek a vahhábita királyság isztambuli konzulátusán.

Kétségbevonhatatlan tény, hogy a Hasogdzsi kivégzésével kapcsolatba hozott Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg ellenségeként tekintett a lapra - hangsúlyozta a nyomozó.