Százmilliárdokat szán a Rosznyefty a sarkkörre

A Rosznyefty a következő húsz évben dollár-százmilliárdokat fordít az Északi-sarki olajmezők feltárására és kiaknázására.
Napi.hu, 2014. június 10. kedd, 12:56
Fotó: Napi.hu

A világ egyik legnagyobb olajvállalata, a Rosznyefty a következő húsz évben 400 milliárd dollárt szán az Északi-sarkkör olajmezőinek felkutatására és kiaknázására - közölte Igor Szecsin, a vállalat vezetője. Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint a volt energiaügyi miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a sarkköri kontinentális talapzat kincsének feltárása fordított beruházás multiplikatív befektetési hatása ennek az összegnek a 7,7-szeresét is elérheti. A cég még az idén megkezdi első tengeri fúrótornyával a kutatást a Kara-tengeren. Az eddigi keresések a térségben 34 kiaknázható gáz- és olajmezőt találtak.

Ez a program csak része a Rosznyefty nagyszabású terveinek. Ezek kívül 3 ezer milliárd rubelt (86 milliárd dollárt) kívánnak fordítani a kelet-szibériai és a távol-keleti kutatásba, ahonnan Ázsia csendes-óceáni térségébe exportálnák az olajat. A vállalat több mint 100 millió tonnás nyersolajkivitelének már most a negyede ebbe a térségbe tart, de ennek mennyiségét 2030-ig meg akarják kétszerezni. A Rosznyefty tavaly írt alá egy megállapodást Pekinggel 325 millió tonna nyersolaj szállításáról a következő 25 évben - emlékeztetett a The Moscow Times.

HOZZÁSZÓLÁSOK