Szédületes sebességgel utazhatunk a jövőben

Harminc méter hosszú csövet építettek Hollandiában, hogy tesztelhessék a jövő utazási technológiájának szánt Hyperloopot, Elon Musk ötletét.
Szepesi Anita, 2017. június 4. vasárnap, 15:19
Fotó: MTI/EPA

Hollandiában tesztelik az Elon Musk amerikai feltaláló és vállalkozó által elképzelt futurisztikus közlekedési rendszert, a csőpostaszerűen működő hyperloopot. A Hardt Global Mobility nevű startup cég a BAM építési vállalattal együttműködve építette meg azt a 30 méter hosszú és 3,2 méter átmérőjű acélcsövet, amely a szakemberek szerint segíteni fogja a nagysebességű kapszulás szállítási rendszer kifejlesztését - írja az InfoRádió.

"A célunk, hogy hozzáférhetővé tegyük a technológiát az átlagember számára" - mondta Tim Houter, a startup vezérigazgatója a Delfti Műszaki Egyetemen található tesztközpont csütörtöki bemutatásakor. A futurisztikus közlekedési rendszer ötlete Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX űripari magánvállalkozás vezetőjének agyából pattant ki 2013-ban.

Musk elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat óránként 1126 kilométeres sebességgel. A lebegő mágnesvasút-technológián alapuló rendszer teljesen automata lenne és elektromos árammal működne.

Houter, aki tagja volt a delfti egyetem csapatának, amely idén januárban megnyerte a Musk által meghirdetett hyperloop-versenyt, elmondta, hogy a csövet légmentes térben, alacsony sebességgel végzett tesztekre fogják használni. "A csőben lesz egy jármű, amely oda-vissza fog közlekedni az általunk használt levitációs, stabilizációs és biztonsági rendszerek révén" - tette hozzá.

A startup később egy nagyobb sebességet kibíró, hosszabb építményben akarja tesztelni a kanyarodást és a sávváltást, majd négy éven belül egy Amszterdam és Párizs közötti kereskedelmi hyperloopvonal megépítésébe szeretne belevágni.

HOZZÁSZÓLÁSOK