Szegény brókert még az ág is húzza

A JPMorgan lefaragta a Wall Street-i brókercégek eredményéről szóló előrejelzését, természetesen a subprime-válságra hivatkozva.
NAPI Online, 2007. december 4. kedd, 14:35
Fotó:

A másodlagos jelzálogpiaci hitelkötvények kereskedelméből származó veszteségek, a hitelpiaci válságból fakadó likviditáshiány miatt bedőlt vállalategyesítések és vállalatfelvásárlások okolhatók a JPMorgan szerint a Goldman Sachs, a Lehman Brothers, a Merrill Lynch és a Morgan Stanley jövő évi eredményének a korábban vártnál kedvezőtlenebb alakulása miatt.

A rögzített hozamú kötvények kereskedelméből származó további veszteségekre és a vállalatfelvásárlások számának további csökkenésére számít ezen túl a JPMorgan, amelyek hosszú távon a befektetési bankok profitját is alááshatják. 2008-ra vonatkozóan a korábbi becsléseknél alacsonyabb profit előrejelzést adott a pénzügyi szolgáltató a Wall Street-i brókercégekkel kapcsolatban.

Elemzésében a JPMorgan kiemelte a Goldman Sachot, mint azt a céget, amelyik a legmegbízhatóbban hozhatja a tőle várt eredményt annak köszönhetően, hogy az elemzett cégek közül mind szolgáltatásai, mind földrajzi érdekeltségei tekintetében a legtöbb lábon álló, valamint a subprime jelzálogpiac alakulásától a legkisebb mértékben függő brókercég.

Az Egyesült Államok pénzpiaci cégei eddig több mint 50 milliárd dollárnyi veszteséget könyveltek el a másodpiaci válság kapcsán, és a kereskedelmi minisztérium kimutatása szerint a vállalati profit a harmadik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva éves szinten 19,3 milliárd dollárral lett kevesebb. A belföldi piacról származó profit ugyanez idő alatt 41,2 milliárd dollárral esett vissza, nagyrészt a bankok profitjának jelentős mértékű csökkenése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK