Az Apple az elmúlt fél évtized leggyengébb év végi forgalomnövekedését várja a következő hetekben, nyeresége jó esetben nem csökken tovább. Az árbevétel 55-58 milliárd dollárra mehet fel, ami 0,9-6,4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit. Ez lenne a leglassúbb karácsonyi bővülés 2008 óta - a cég 2011-ben és 2012-ben hetven százalékos pluszokat könyvelhetett el.

A július-szeptemberi időszakban 4,2 százalékkal, 37,5 milliárd dollárra emelkedett az árbevétel, 8,6 százalékkal, 7,51 milliárd dollárra eső nettó nyereség mellett. A cég 33,8 millió iPhone okostelefont adott el, részben annak köszönhetően, hogy a két új modell, az 5s és az 5c értékesítését a negyedév vége előtt egy héttel kezdték el. Az iPad táblagépből 14,1 milliót vásároltak a vevők.

Harc a profitért

A profitrátára nyomást gyakorolnak az újításokból fakadó pluszköltségek, a kedvezőtlen devizaárfolyam-változások és a számviteli elszámolás módosításai. A cég 36,5-37,5 százalékos rátát vár a folyó negyedévben - 2012-ben még 47 százalékon állt ez a mutató. A bejelentések hatására több mint öt százalékkal estek a vállalat részvényei, amelyek az elmúlt egy évben elvesztették értékük negyedét.

Biztató hír 2014 előtt, hogy az eladások stabilizálódtak Kínában és Japánban. Az előbbi piacon 5,6 százalékkal emelkedett az árbevétel az elmúlt negyedévben, míg az utóbbin 41 százalékos pluszt értek el, ami annak köszönhető, hogy a szigetország egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT Docomo elkezdte az iPhone-ok előfizetéshez kötött kedvezményes értékesítését.

Az Apple 146,8 millió dollár készpénzzel és pénzügyi befektetéssel zárta az elmúlt negyedévet, szemben a három hónappal korábbi 100 millióval. A cég 2,8 milliárd dollárt fizetett ki osztalékként befektetőinek és ötmilliárdnyi részvényét vásárolta vissza. Carl Icahn aktivista befektető 150 milliárdos visszavásárlása akarja rászorítani az Apple-t.