Székelyföldi feltárásba kezdett egy kőolajipari cég

Az Amromco Energy Kft. hétfőtől elkezdte egy Kovászna városhoz tartozó kőolajipari kerület feltárását egy szonda üzembeállításához - közölte a Kovászna megyei prefektus hivatala az MTI-vel hétfőn.
MTI, 2013. december 23. hétfő, 14:42
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint Kovászna város polgármesteri hivatala áprilisban adott területrendezési engedélyt az Amromco Energy Kft.-nek, az Ásványi Kincsek Országos Ügynöksége pedig májusban véleményezte kedvezően a társaság feltárási kérését. A neuerweg.ro portál újabb palagáz-kutatási kísérletként mutatja be a székelyföldi próbafúrást.

A román környezetvédelmi hatóság honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint a Gresu 4000-es szondát a Kovászna fürdőváros külterületén fekvő Nagy-Mányicska nevű erdőrészen kívánják felállítani, mely Kommandó község legközelebbi lakóházától légvonalban 7,1 kilométerre, Kovászna legközelebbi lakóházától pedig 11,2 kilométerre fekszik.

A feltárási engedélyhez jutott cég 3650 méterre készül lefúrni az erdős, hegyes területen. A honlapján közölt adatok szerint az Amromco Energy Kft. anyacégének az amerikai Texas államban van a székhelye, a romániai vállalatot a romániai kőolajipar fővárosának számító Ploiesti-en jegyezték be.

Romániában hónapok óta tiltakozások övezik a palagáz feltárására engedélyt kapott cégek tevékenységét. A tiltakozások szervezői szerint a palagáz feltárása és kitermelése veszélyezteti a környezetet. Az ásványvizeiről híres 10 ezer lakosú Kovászna városnak a turizmus a legfontosabb jövedelemforrása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

biroti3, 2013.12.25 06:37

@jobbajobb:
Attól függ, mit tartalmaz a törvény.Általában az ásványkincsek az államot illetik.
Koncesszió esetén koncessziós díj+bányajáradék, esetleg egyéb adók.
A nagy készletnek nincs sok esélye, elég komolyan megkutatott terület Európa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.23 17:55

...mi lenne ,ha egy csomó olajat találnának ?...székelyföld Kuwait lenne ..?...vagy a mócok azt is elvennék?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html