Szemet vetett a TPG Capital az orosz külkerbankra

A TPG Capital, a világ egyik legnagyobb magánbefektetője tárgyal az orosz VTB bank 10 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról - adta hírül kedden a Kommerszant című lap egy Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettesnél hétfőn tartott megbeszélésre hivatkozva.
MTI-Eco, 2010. szeptember 14. kedd, 10:10
Fotó:

Az orosz Külkereskedelmi Bank (VTB) az ország második legnagyobb pénzintézete, 85,5 százalékban az állam tulajdonában van.

A San Franciscó-i székhelyű, mintegy 40 milliárd dolláros vagyon felett rendelkező TPG Capital mintegy 40 társbefektetőt vonna be a 2,4-3,1 milliárd dolláros üzletbe. Mindehhez az amerikai alap már augusztusban kérte, és meg is kapta Vlagyimir Putyin kormányfő engedélyét. Így a hétfői értekezleten a technikai részletekről volt szó.

Jogászok rámutattak, hogy az orosz jogszabályok értelmében az állami tulajdon privatizálását versenytárgyalások útján kell lebonyolítani, s ez az első, egyben precedens jellegű eset, hogy ez nem így történik.

A költségvetési hiány fedezésére már korábban felvetődött a nagybankokban lévő állami tulajdon részeinek eladása. A VTB 10 százalékának eladását szeptember elején vetette fel Alekszej Szavatyugin pénzügyminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy később három év alatt további 25 százalékot értékesítenének.

A TPG 1998-ban jelent meg Oroszországban, s az EBRD-vel és néhány orosz bankárral létrehozta a TPG Aurora befektetési alapot, amely jelentős összegeket fektetett be, de 2005-ben eladta minden vagyontárgyát és kivonult Oroszországból. Két évvel később a TPG meg akarta venni az egyik legdrágább orosz élelmiszerbolt-láncot ellenőrző 7K Investholding 65 százalékát, de az üzlet nem jött létre. 

Tavaly óta a TPG Capital és a VEB bank közös tulajdonában van a Lenta, Oroszország ötödik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi cégének 30,8 százalékos része.

Az utóbbi idők legnagyobb orosz eladása az AvtoVAZ 25 százalékos részvénycsomagjának értékesítése volt: a csomagot a Troika Dialog befektetési társaság adta el a francia Renault-nak több mint 1,1 milliárd dollárért.

HOZZÁSZÓLÁSOK