Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Transznyefty nagyon konstruktív álláspontot képvisel és kész megtéríteni az okozott valós kárt az orosz cégeknek is" - nyilatkozott Kozak. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szintén a sajtó munkatársainak azt mondta, hogy az olajszennyezés okozta kár összértéke kevesebb lehet 100 millió dollárnál.

"Nemcsak Fehéroroszországban, hanem teljes egészében" - tette hozzá, arra utalva, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök 100 millió dolláros kárigényt fogalmazott meg. Elismerte, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét számítások, hogy az egyes országokat mekkora kár érte a szennyezett olaj miatt. Ez részben azzal áll összefüggésben, hogy a helyreállítási munkálatok még nem fejeződtek be.

Novak nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a klórvegyületekkel szennyezett olajat kedvezményes áron értékesítsék. A szennyeződést április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből.

A Barátság kőolajvezeték napi egymillió hordó, a globális olajfelhasználás 1 százalékának megfelelő mennyiséget szállít. A vevők ugyancsak megtagadták a Szentpétervártól száz kilométerre nyugatra fekvő uszty-lugai olajterminálba érkező, szintén szennyezett orosz nyersolaj átvételét. A kikötő napi mintegy 500 ezer hordó olajat szállít a világpiacra, a terminálon havonta több mint húsz tankert töltenek fel.