Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztók védelme érdekében több tejterméket visszavon a piacról, és közel 75 tonna raktárkészletet is zárol a Danone Románia miután felmerült a gyanú, hogy a gyártási folyamat során aflatoxinnal szennyezett tej kerülhetett a termékekbe  - jelentette hétfőn a francia gyártó. A rutinellenőrzések során kiderült, hogy az egyik beszállítótól érkezett tej a megengedett egészségügyi határérték fölött tartalmazott a rákkeltő gombaméregből, a már kiszállított termékeket - elsősorban joghurtokat - legkésőbb estig minden áruházból visszavonják. A Danone szerint az érintett mintegy 60 tonna tejtermék 75 százalékát már a reggeli órákban sikerült az áruházak polcairól levenni.

A francia gyártó közleményében nem részletezi, hogy pontosan mely termékekbe kerülhetett szennyezett tej, a helyi sajtóban megjelent hírek szerint 300 ezer doboz Activiát és kétfajta tejfölt vont vissza a Danone.

A romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági országos hatóság (ANSVSA) az elmúlt napokban három farmon, két tejbegyűjtőnél és két feldolgozónál talált aflatoxinnal szennyezett tejet, a vizsgálatok azonban még több helyszínen folynak, ezek eredményéről a hét végére ígértek tájékoztatást.

A tejbotrány azt követően robbant ki Romániában, hogy március elején Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy kötelező rutinvizsgálatok során aflatoxin-szennyezést mutattak ki egy romániai kereskedő által Magyarországról bevitt tejszállítmányban. Később kiderült, hogy a magyarországi tejnél az aflatoxin-szennyezés nem lépi át a megengedett határértéket, az országos ellenőrzések viszont több romániai farmnál is találtak a mérgező anyagból. Vladimir Manastireanu az ANSVSA elnöke a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a szennyezett tej kereskedelmi forgalomba nem került, a fertőzött farmok a napi 20 ezer tonnára becsült tejmennyiség alig 0,2 százalékát állították elő. Az áruházak polcain lévő tej és tejtermékek fogyasztásra alkalmasak mondta szerdán Manastireanu, majd egy nappal később lemondott posztjáról.