Szeptemberre harangozta be a hitelintézetek működési feltételeiről szóló uniós szabályok módosítására vonatkozó bizottsági javaslat előterjesztését pénteken Michel Barnier, belső piaci biztos szóvivője, aki közölte, hogy a testületen belül jelenleg készül a Liikanen-csoport tavaly őszi ajánlásait modellező hatástanulmány.

A finn jegybankelnök, Erkki Liikanen vezette szakértői csoport az Európai Bizottság felkérésére tavaly októberben készített ajánlásokat az európai bankszektor reformjáról, szorgalmazva, hogy a kockázatos pénzügyi műveleteket végző üzletágat a bankcsoporton belül jogilag válasszák külön a hagyományos banki tevékenységtől.

A Liikanen-csoport ajánlásainak értelmében a saját számlás és a származékos termékekkel folytatott kereskedés olyan magas fokú kockázatnak kitett ügyleteknek számítanak, amelyeket jogilag, üzletileg és tőkefedezet szempontjából külön kell választani a hagyományos banki tevékenységektől. A bankcsoportoknak ugyanakkor nem kellene megválniuk az egyik vagy másik üzleti tevékenységtől, és továbbra is nyújthatnák a szolgáltatások eddigi széles skáláját, finanszírozva ezzel a reálgazdaság működését.

A Bruxinfo szerint a jogi szétválasztás csak akkor lenne kötelező, ha az egyik vagy másik üzletág jelentős súlyt képviselne a bank üzleti forgalmában, vagy ezeknek a tevékenységeknek a volumene jelentős hatással van a pénzügyi stabilitásra.