Szinte mindenki magának akarja a bankhatóságot

Csaknem az összes EU-tagállam pályázhat a Londonból a Brexit miatt várhatóan kiköltöző két nagy uniós hatóság, a Farkas Ádám főigazgató által vezetett Európai Bankhatóság (EBA), illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadására - írja a Reuters-re hivatkozva a Portfolio.hu.
Domokos Erika, 2017. augusztus 1. kedd, 06:42
Fotó: AFP

Az ajánlatokat a 27 megmaradó EU-s tagállamnak legkésőbb hétfő éjfélig kellett beadnia. A két intézmény több mint 1000 főt foglalkoztat - olvasható a portfolio.hu-n.

Az EMA iránt nyilvánosan 21 ország, az EBA iránt pedig 8 fejezte ki érdeklődését, ezek között volt Magyarország is. Egyedül a balti államok és Szlovénia nem kívánnak pályázni egyik hatóság székhelyére sem, Franciaország (Párizs és Lille), Németország (Frankfurt és Bonn), Ausztria, Írország, Magyarország és Lengyelország viszont mindkettőre pályázik. Az viszont biztos, hogy ugyanaz az ország nem fogja megkapni mindkét intézményt - hívja fel a figyelmet a szakportál.

Az Európai Bizottság szeptemberig vizsgálja meg a jelölt városokat, a döntést az EU tagállamainak vezetői hozhatják meg konszenzusos alapon októberi csúcsukon.

A kép forrása: AFP Photo/Alice Dore

HOZZÁSZÓLÁSOK