Forradalmasítja az érrendszer vizsgálatát egy magyar találmány

Kisebb röntgenterheléssel és kevesebb kontrasztanyag-használattal az eddiginél jobb minőségű képet ad az érrendszer állapotáról az az eszköz, amelyet egy Semmelweis Egyetemről indult start-up cég fejlesztett ki. Az innovációt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán már napi szinten alkalmazzák a perifériás érbetegségekkel kapcsolatos beavatkozásoknál, például érszűkületek diagnosztikájánál vagy értágító kezelések során - írja közleményében a Semmelweis Egyetem.
Szabó Dániel, 2021. január 27. szerda, 09:37
Fotó: Semmelweis Egyetemen

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, hazai szinten az összes halálozás feléért a keringési rendszer zavarai felelősek. A kardiovaszkuláris betegségeken belül körülbelül 500 ezer embert érintenek az érrendszerrel kapcsolatos elváltozások (pl. érszűkület, érelmeszesedés), amelyek angiográfiás vizsgálattal mutathatók ki. A Semmelweis Egyetemről indult start-up cég, a Kinepict találmánya ezt a hagyományos, kontrasztanyag beadása mellett végzett képalkotó vizsgálatot forradalmasítja - ismertetik a technológiát a beszámolóban.

A klinika a cég első számú együttműködő partnere, a Kinepict pedig a közelmúltban 1,5 millió eurót nyert el az Európai Unió legrangosabb innovációs pályázatán. Az innováció abban rejlik, hogy az eddigi képalkotó technológiákkal szemben egy szoftver segítségével jelentősen javul a képminőség, miközben a klinikai vizsgálatok szerint hetven százalékkal kevesebb röntgensugárterhelés éri a pácienst és a személyzetet, emellett 50 százalékkal kisebb mennyiségű kontrasztanyag beadására van szükség az eljáráshoz. Azért is nagy ugrás ez, mert az erekről készült röntgenfelvételek képét 30-40 éve változatlan módon dolgozzák fel, ami a betegre jelentős terhelést jelent.

A technológia a kinetikus képalkotás elvére épülve több röntgenkép egymás utáni sorozatából származó adatgyűjtésből és elemzésből áll - ismertette az eljárást Szigeti Krisztián és Osváth Szabolcs, a Kinepict két vezetője, akik a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének tudományos főmunkatársai. Az új képfeldolgozási technológia elnevezése digitális variancia angiográfia (DVA), amely segítségével az eddigieknél több információ nyerhető ki a röntgensugarat felhasználó vizsgálatokból.

A Kinepict szoftver, mint orvosi eszköz, európai és amerikai engedéllyel is rendelkezik. A városmajori klinikán kívül Magyarországon Kecskeméten használják még, valamint több osztrák és német laborral folyik tudományos együttműködés, ahol a kutatás mellett szintén alkalmazzák a műtőben, a betegellátás során is az eszközt.

A diagnosztikában egyre több innovatív eszközt vetnek be, például mesterséges intelligenciát alkalmaznak már rákszűrések esetében is.

HOZZÁSZÓLÁSOK