Egyre több szlovák cég települ át Magyarországra

Egyre több szlovák cég teszi át a székhelyét Magyarországra - írja a G7 a Hospodárske noviny gazdasági napilap cikke alapján.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 13. szombat, 12:22
Fotó: Pexels

Egyre több szlovák cég teszi át a székhelyét Magyarországra - ezt a jelenséget járja körbe Szlovákia egyetlen csak gazdasággal foglalkozó napilapja, a Hospodárske noviny a G7 szerint.

A folyamat hátterében az áll, hogy míg Szlovákiában a cégek nyereségének 21 százalékát kell adóként befizetni, Magyarországon mindössze 9 százalék a társasági adókulcs, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban. Idén eddig közel kétszáz szlovák céget jegyeztek át Magyarországra (év végéig ennek négyszeresét várják), a lap szerint így összesen már 10 ezer ilyen szlovák cég van.

A cégek vagy virtuálisan vannak csak jelen, vagy ténylegesen működik egy irodájuk az adott országban - mondta az egyik tanácsadó cég, a FreyaCorp alapítója, Norbert Gyürüsi, aki azonban azt is hozzátette, hogy mindkét esetben ki kell jelölni egy kapcsolattartót, akit elérhetnek a helyi hatóságok.

Július Kostolny, a szlovák iparkamara elnökhelyettese szerint nemcsak Magyarországon jegyeznek be egyre több céget a tavalyi trendek alapján, hanem Bulgáriában is, ahol 10 százalék a társasági adó.

Ez a jelenség amiatt is érdekes, mert pár évvel korábban még pont ellentétes volt ez a folyamat. Inkább magyar cégek regisztrálták magukat Szlovákiában, alapvetően az egységes, 2004-ben bevezetett (és 2012-ig tartó) 19 százalékos adókulcs miatt (ez az áfát, az szját és a társasági adót foglalta magában) - írja a G7.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.13 13:59

Nem az adózás miatt települnek ide, hanem mert itt most nagyobb a költekezési kedv.
És ha itt akar ehhez boltot nyitni mert muszáj, vagy engedélyköteles vállalkozási tevékenységet folytatni, akkor itt is kell neki székhely vagy telephely.
Az adózás még mindig rosszabb itt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html