A szlovák élelmiszer-felügyelet ellenőrei tavaly, a karácsonyt megelőző időszakban végeztek célzott ellenőrzést, amelynek során a szlovákiai boltok polcairól értékesített külföldi borokra fókuszáltak.

Összesen 17 ellenőrzést hajtottak végre, amelynek során 73 mintát vettek az üzletláncokban forgalomba került borokból. A 73 mintavételből 31 bukott meg a vizsgálatok során- számolt be az Infostart.hu.

Huszonöt esetben találtak súlyos hibát, a maradéknál pedig adminisztratív jellegű és egyéb, előírásba ütköző dolgokat észleltek. Főleg az olasz, illetve a magyar borok emelkednek ki.

Szín- és illathibák mellett egyéb ízhibákat vettek észre. Például dugóíz vagy egéríz jelentkezett ezeknél a boroknál, melyek nem voltak megfelelően lekezelve - számolt be a vizsgálat eredményeiről Matusek István, szlovákiai magyar borász a portál szerint.

A szlovákiai felügyelet tavaly áprilisban is végzett egy hasonló vizsgálatot. A két tavalyi elemzés alapján némi javulás látszik. Az ellenőrzésen a legjobb eredményt a moldovai, a francia, a chilei, valamint az egyesült államokbeli borok érték el.