Az évek óta húzódó perben pénteken hozott jogerős döntést a frankfurti nemzetközi döntőbíróság, ennek alapján Szlovákiának 22 millió eurós jóvátételt kellene fizetnie az Union egészségbiztosítónak, az előző Fico kormány idején, 2007-ben jóváhagyott - az egészségbiztosítók haszontermelését betiltó - jogszabály következményei miatt. Az érintett jogszabályt tavaly a szlovák Alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek ítélte és hatályon kívül helyezte.

A jóvátétel kifizetése azonban egyelőre kérdéses, mivel Robert Fico szlovák kormányfő a hétvégén a frankfurti bíróság döntéséről kijelentette: az nem jogerős, és "senki semmit sem készül kifizetni." Az ügyben hasonló értelemben foglalt állást a szlovák pénzügyi tárca, amelynek nyilatkozata szerint Szlovákiának - a német jog alapján - három hónapja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

Az ügyet és várható fejleményeit a pozsonyi sajtó rendkívüli terjedelemben tárgyalta hétfőn, jogászok sorát megszólaltatva. A megszólaltatott jogászok egyöntetű véleménye szerint a pozsonyi kormány nem fellebbezhet a jogerős döntés ellen, legfeljebb panasszal élhet az ítélettel szemben, egy ilyen panasz azonban nem hátráltathatja a frankfurti bíróság ítéletének végrehajtását.

A helyzetet még érdekesebbé teszi az, hogy várhatóan hamarosan döntés születik a vitatott jogszabály miatt indított másik perben is. Ez utóbbit - a Dovera egészségbiztosítóba beolvadt - Apollo biztosító egykori részvényese, az osztrák Euram bank indította, több mint 130 millió eurós jóvátételt követelve.

Közben továbbra sem született meg a végső döntés arról, hogy milyen formában kerül megvalósításra Robert Fico kabinetjének az a terve, hogy 2014-ben Szlovákiában bevezetik az egy egészségbiztosítós modellt. Az egészségbiztosítási rendszer átalakítását felvázoló projektet október végén hagyta jóvá a kormány. Ennek alapján 2014-től Szlovákiában megszűnik az 1993-ban bevezetett több biztosítós egészségügy biztosítási rendszer és felváltja az állami kézben lévő egészségbiztosító.

Szlovákiában a legutóbbi adatok szerint az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító (VZP) rendelkezik a legtöbb ügyféllel. A piac fennmaradó közel egyharmada két magánkézben lévő biztosítóé, a Doveráé (1,4 millió ügyfél), illetve az Unioné (370 ezer ügyfél).