Szlovákiába menne a Mercedes

Egy negyedik autógyár is érdeklődik Szlovákia iránt: a Mercedes.
Napi.hu, 2016. március 9. szerda, 13:56
Fotó: Reuters

A Daimler AG-hoz tartozó Mercedes-Benz Cars lányvállalata új gyár építéséről dönt, az egyik lehetőség Szlovákia - tudósít a biztweet.eu hírportál. A lap úgy tudja, hogy a társaság, amely tavaly kétmillió autót gyártott, új telephelyet keres a gyártás bővítésére. Egy gyárat kíván építeni a Mercedes új modellje számára, valamint egy új motorgyárat a Daimler számára.

A lehetséges helyszínek között szerepel Szlovákia is. "Folyamatosan vizsgáljuk a helyi körülményeket a piac kiszélesítése és az eladási lehetőségek arányában. Ez igaz minden piacra és régióra. Értsék meg kérem, hogy ebben a pillanatban ezt a témát nem kommentálhatjuk" - írta közleményében az autógyár.

Szlovákiában eddig három autógyár működik, a Volkswagen, a Peugeot és a Kia, ezek tavaly több mint egymillió autót gyártottak. Tavaly a Jaguar Land Rover jelentette be, hogy Nyitrán tervez új gyárat építeni.

A cikk forrása: Sme.sk

Fordította: Kovács Pál, Pozsony

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.10 11:43

@rw2:
A fene, a liberálbolsikomcsik is pozitív külker mérleget produkáltak?

Mi az újdonság akkor? Mi a nemzeti nagy pozitívum?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.03.10 11:42

@teuton:
"Ez egy olyan orszagra nezve amelyiknek az importja nagyobb mint az export katasztrofalis, ugyanis egyre többet kell fizetni a behozott arukert, miközben az exportalter egyre kevesebbet kap."

Minden bizonnyal ez részben igaz (exportált termékért többet kap HUF-ban és nem kevesebbet), csak épp Magyarországra nem. Mondhatnám, ezt elkúrtad, ugyanis ez a szoci időkre volt igaz, azóta a külker mérleg elég szépen átváltott pozitívba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2016.03.10 11:10

@teuton: "Az euro-forint arfolyam mindig rosszabb, vagyis a forint egyre gyengebb. Ez egy olyan orszagra nezve amelyiknek az importja nagyobb mint az export katasztrofalis, ugyanis egyre többet kell fizetni a behozott arukert, miközben az exportalter egyre kevesebbet kap. "

Igazad van! Szerencsére ez Magyarországra nem igaz - már 2007. óta -, hanem pont az ellenkezője :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.03.10 10:50

Daniel Dakota, 2016. március 10., csütörtök 9:30
"de 20 éve kellett volna. A magyar gazdaság akkor állt át a monokultúrás autó-összeszerelésre."
Hülyeség.
Az autóipar a vezető iparág a világon és Európában is.
20 éve az autóipar aránya Magyarországon irreálisan alacsony volt.
Az Antall kormány alatt idejött Audi, Suzuki és Opel legfeljebb pótolni tudta a KGST járműiparban megszűnt munkahelyeket.
Horn Gyula kormányzása alatt pont kimaradtunk a kelet-európai expanzióból. 1994-től 2010 ig terjedő 16 év alatt kb 20 új üzem épült Németország keleti részén (az egykori NDK-ban), Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban. Hozzánk csak az utolsó beruházás, a Mercedes jött, ami 2012-ben kezdett termelni.
Azóta tényleg javult a helyzet, 2010 utáni 5-6 nagyobb beruházásból nagyjából a fele hozzánk jött, és jó esélyünk van, hogy ez 2018-ig így marad.
Ezzel 2018-ra elérheti az autóipar részesedése az ÁTLAGOT. Azonban monokultúráról szó sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.03.10 10:02

@Daniel Dakota: Nyomod am a hivatalos propagandat! Ha Horn Gyula (mint külügyminiszter?!) telepitette be szerinted 20 eve a külföldi autogyartokat, az akkor valojaban hatalmas ugras volt. De mi törtent utana es mi törtenik most? A magyar (gazdasag)politika elrettenti a beruhazokat/befektetöket! Csak azok jönnek, akik eleg sok magyar kedvezmenyt valamint EUs tamogatast kapnak, es ha a helyzet valtozik, gyorsan le tudnak lepni! Egy összeszerelöüzemet nehany het alatt at lehet telepiteni a szomszed orszagba vagy a vilag masik felere! Hogy a külföldi befektetök a hasznot külföldre viszik, abban mi a tilos? Ilyen a törveny, a magyar es a nemzetközi, akkor pedig ne sirankozz, te is adooptimalitaciot alkalmazol! Aztan ott vannak a berek... Miert nem hasonlitod össze mennyit fizet egy magyar vallalkozas es mennyit egy külföldi (multi)? Mert a külföldi ugye jobban fizet, mint a melldöndetö magyar! Es több munkeaeröt foglalkoztat, mint a magyar! Hol vannak a magyar termelöüzemek? Nem a gazszerelö vagohidjai,rol asvanyvizüzemeröl vagy a fociklubelnök gazüzleteiröl (amikböl off-shore cegeken keresztül menti külföldre az extraprofitot, amit aztan a fü alatt visszaoszt megfelelö helyekre) beszelek!
A fejlödes... Matek leckere az altalosba kell visszamenj! De megvilagitom neked egy peldaval. Az egyik 100m-es futo 10 mp alatt futja a 100 m-t es evente 1%-ot javul. A masik 30 mp alatt es evente 10%-ot javul. Melyik a gyorsabb? A magyar termelekenysegi mutato meg mindig csak a nyugati kb. 60%-a. Mikor lesz ebböl 100%??? Az euro-forint arfolyam mindig rosszabb, vagyis a forint egyre gyengebb. Ez egy olyan orszagra nezve amelyiknek az importja nagyobb mint az export katasztrofalis, ugyanis egyre többet kell fizetni a behozott arukert, miközben az exportalter egyre kevesebbet kap. A felvett kölcsönök kamatai egyre magasabbak.
Lehet, hogy van nehany elvakult narancsagyu aki az altalad is szetkürtölt propagandat es a kormanypalaktok lozungjait, rezsirizsat, "Magyarorszag jobban teljesit, a magyar reformok müködnek", stb. halandzsat beveszi, de aki nem csak nez, hanem lat, tud szamolni es összehasonlitani, az azonnal latja a totalis hazugsagokat. Ajanlom neked is, hogy tanulj meg olvasni (nem csak a Magyar Idöket!), ertelmezni az olvasott szöveget, szamolni es összehasonlitani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html