Szlovákiában is lazul a törlesztési fegyelem

Egyre több bedőlő kölcsönt regisztrálnak a szlovák kereskedelmi bankok mind a lakossági, mind a vállalati szektorban: májusban a pénzintézetek 30,78 milliárd euró hitelállományt tartottak nyilván, ebből 1,24 milliárd euró törlesztése volt problémás.
Sidó Zoltán, 2009. augusztus 19. szerda, 19:35

A szlovák nemzeti bank (NBS) összesítése alapján a nem törlesztett kölcsönök aránya már túllépte a 4 százalékot - szemben a 2008 végi 3 százalékkal - és az NBS szerint az év végéig akár 6 százalékig is felkúszhat.

Főleg az áruhitelek kategóriájában romlik a törlesztési fegyelem, de emelkedik a kockázat a hitelkártyák, valamint a vállalkozói mikrohitelek szegmensében is - nyilatkozta Boris Gandel, a Tatra Banka szóvivője. Stefan Frimmer, a Slovenská Sporitelna takarékpénztár szóvivője szerint máig a legbiztosabbak a jelzáloghitelek, egyrészt a garanciák miatt, másrészt a jelzáloghiteleket az ügyfelek a végsőkig törlesztik. A lízingtársaságok közlése szerint a lízingelők fizetési fegyelme is látványosan romlott 2009 első felében, különösen a közlekedési eszközök esetében. A válság miatt 2009 első negyedében a szlovák lízingpiac forgalma 2008 első negyedéhez képest 42,9 százalékkal, 272 millió euróval esett vissza.

Szlovákiában a jelzáloghitelek kamatai elérték a mélypontjukat, a következő időszakban nem számíthatunk jelentősebb csökkenésükre - állítja Zdenko Stefanides, a Vseobecná Úverová Banka (VÚB) elemzője -, ezért ma az a jó döntés, ha az ügyfelek hosszabb időre rögzítik a kamatot. A kereskedelmi bankok júniusban 237 millió eurónyi lakáshitelt nyújtottak, ez tavaly október óta a legnagyobb összeg. A következő három hónapban a hiteligénylés további növekedésére számítunk - mondta Alena Walterová, a VÚB szóvivője -, csak az év végén kerülhet sor enyhe szezonális visszaesésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK