Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák bankszektor nyeresége 2016-ban 750 millió eurót tett ki, 23,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - írja az NBS adataira hivatkozva az MTI.

A szlovák bankszövetség (SBA) szerint az ágazat nyereségnövekedésére jelentős befolyást gyakorolt a VISA Europe tulajdonrészének átruházása a VISA Inc. tulajdonába, valamint hozzájárultak a szektor egyszeri - osztalékokból valamint pénzügyi transzakciókból származó - bevételei is. Ezek együttes hatásának köszönhetően az ágazat 238 millió eurót kitevő nyereségnövekedést könyvelhetett el.

Ellenben a szektor kamatbevételei - az alacsony kamatszint miatt - éves szinten 4,1 százalékkal csökkentek, s visszaestek a pénzintézetek illetékekből származó tiszta bevételei is. Az ágazat mérlegfőösszege éves szinten 5,9 százalékkal nőtt.

Tavaly emelkedett a szlovák pénzintézetek hitelkihelyezéseinek összege, a lakossági hitelállomány 13,4 százalékkal, a vállalkozói hitelek összege 5,3 százalékkal nőtt éves szinten.

A lakáscélú hitelek összege - mind az új, mind pedig az újrafinanszírozási célú hitelek esetében - emelkedett. A növekedés mértéke éves szinten meghaladta az 50 százalékot, ami történelmi rekordnak számít.

Tavaly a bedőlt hitelek aránya 4,54 százalékkal csökkent - írta az MTI.