Szó nélkül fizetnek a multik

A beszállítók és a gyártók egyre gyakrabban élnek az agrárrendtartási törvény adta lehetőséggel, és szaporodik a beszerzési ár alatti értékesítéssel kapcsolatos szabály megsértése miatt hozott, illetve jogerőssé vált határozatok száma - derül ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) által közzétett adatokból.
Kiss Melinda, 2009. szeptember 7. hétfő, 08:06

Az első félévben jogerőssé vált elmarasztaló határozatok száma megegyezik a tavaly egész évben hozottakéval, azonban a bírságok összege közel sem azonos. Tavaly egész évben 183 millió forintnyi bírságot szabott ki az MgSZH, az idei első félévben már 168,75 milliós a büntetés. Az adatok szerint az elmarasztalt vállalkozások be is fizetik a bírságot, az idén kiszabottak közül július végéig egyedül a Tesco nem utalt át 2,7 millió forintot, amire egy június végén jogerőssé vált határozat kötelezte.

Leggyakrabban pékáruk, tejtermékek, húskészítmények, gyümölcsök és a kristálycukor beszerzési ár alatti értékesítését sérelmezik a bejelentők, bár az idei határozatok között a Jägermeister miatt csaknem 47 millió forintos bírságot kapott az Auchan, tavaly pedig a Königsbräu sör miatt a Penny Market. Az elmarasztalt vállalkozásokat böngészve az is kiderül, hogy évek óta lényegében csak a nagyobb, külföldi tulajdonú kereskedelmi láncok kapnak bírságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK