Szokatlan helyről érkezhet a nyugdíj - újítás a régióban

Grandiózus tervekkel állt elő a lengyel kormány nyugdíjügyben, az új elképzelés szerint az amerikai vagy a brit piacon már évek óta jól működő foglalkoztatói nyugdíjprogramot indítanának, amelytől évente 20 milliárd zloty (mintegy 6 milliárd dollárnyi) friss megtakarítás becsatornázására számítanak - idézi a Bloomberg hírét a portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. február 15. csütörtök, 15:24
Fotó: Shutterstock

A lengyel kormány egy olyan nyugdíjprogram alapjainak kialakításán dolgozik, amelytől éves szinten 20 milliárd zlotynyi növekedést várnak a megtakarításokban, ezzel együtt pedig a tőkepiac erősítését. Az önkéntes, vállalatok által nyújtott nyugdíjprogram a tervek szerint jövő év elején indulna, és része egy nagyobb, a teljes lengyel nyugdíjrendszert érintő átalakítási tervnek - írja a portál.

Egyébként a nyugdíjrendszer ezen pillére Magyarországon is hiányzik, jelenleg egyetlen szolgáltatónál, az Allianznál érhető el foglalkoztatói nyugdíjprogram.

Azzal kalkulálnak, hogy a munkavállalók fizetésük 2 százalékát teszik félre az adómentes nyugdíjszámlán, ezt a munkáltatók további 1,5 százalékkal fejelik meg a dolgozóik béréből, mindehhez pedig az állam is hozzájárulna, a tervek szerint évente 3 milliárd zlotyval.

A munkáltatók feladat lesz, hogy a nyugdíjpénzek kezeléséhez kiválasszák az alapkezelőket és a befektetési stratégiákat a lengyel piacról.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK