Szombatra is sztrájkot hirdettek a Lufthansa pilótái

Szombaton is folytatja sztrájkját a Lufthansa német légitársaság pilótáinak szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC).
MTI, 2016. november 24. csütörtök, 21:12
Fotó: Napi.hu

A munkabeszüntetés a Németországból induló hosszú távú járatokat érinti. A szerdán kezdett sztrájkot azért kell folytatni, mert a munkaadó továbbra sem hajlandó megállapodni a béremelésről.

A Lufthansa Csoport igazgatósága ismét felszólította a tárgyalások folytatására a pilóta-szakszervezetet, amely alig két év alatt már a 14. sztrájkot tartja. Nemcsak az 5400 pilótáért, hanem mind a 120 ezer munkavállalóért felelősek, és a cégcsoport jövőjét fenyegetné, ha megadnák a pilóták által követelt több mint 20 százalékos béremelést.

A Lufthansa pénteki menetrendjéből 830 járatot kellett törölni a sztrájk miatt, kimarad négy Budapest és Frankfurt, és három Budapest és München között közlekedő járat is. A sztrájk első három napját együttvéve 2618 járatot töröltek a menetrendből, ami több mint 315 ezer utazót érint. A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság pilótáinak. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl. A szakszervezet szerint ez a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan. A Lufthansa menedzsmentje szerint viszont az elfogadhatatlan, hogy a szakszervezet összességében 20 százalékot meghaladó béremelést követel annak a munkavállalói csoportnak, amely eleve a legnagyobb fizetést kapja a konszern dolgozói közül.

A VC a bérek ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a menedzsment költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansa vezetésével. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, akkor kezdődött a sztrájksorozat. A legutóbbi, tavaly szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el, arra hivatkozva, hogy a VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek, és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a diszkont üzletág működtetésének alakításában.

HOZZÁSZÓLÁSOK