Szomorúan távozik a tőzsdéről a Dell

Újabb csökkenő profitról és árbevételről számot adó negyedéves jelentéssel búcsúzik a tőzsdétől a Dell, amelyet 24,4 milliárd dollárért ki akar vásárolni egy a cégalapító Michael Dellből, a Silver Lake tőketársaságból és a Microsoft szoftverfejlesztőből álló befektetőcsoport.
Komócsin Sándor, 2013. február 21. csütörtök, 06:32
Fotó: Napi.hu

A nettó nyereség csaknem harmadával, 530 millió dollárra mérséklődött a vállalat üzleti évének február 1-jén zárult negyedik negyedében az egy évvel korábbihoz képest, az árbevétel − amely kissé jobb lett a Reuters elemzői konszenzusánál − 11 százalékkal zsugorodott. A szerverek és a hálózati eszközök értékesítése ugyan 18 százalékkal bővült, ám a pc-eladások több mint 20 százalékkal zuhantak. Különösen rosszul érintette a céget, hogy a vásárlók a karácsony előtti szezonban sem tértek vissza az asztali számítógépek piacára.

A cégalapító, aki egyben 16 százalékos tulajdonos is, nem vett részt a gyorsjelentést követő telefonos elemzői tájékoztatón és semmilyen előrejelzést nem adtak a következő időszakra, miután biztosra veszik, hogy sikerül nyélbe ütni a felvásárlást. Némi kétséget ébreszthet, hogy a részvényesek egy csoportja, amely 14 százaléknyi tulajdoni hányaddal rendelkezik, az ügylet megvétózásával fenyegetőzik, ha nem emelik a papíronként 13,65 dolláros ajánlati árat. Egyikük szerint 15 dollár lenne fair. Elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a megállíthatatlanul hanyatló vállalat részvényeiből aligha szállhatnak ki könnyebben, mint ha élnek a kivásárlás kínálta lehetőséggel. A felvásárlási szándék januári bejelentése óta ugyan 30 százalékkal drágultak a Dell-részvények, de ha kútba esne az ügylet, akkor ez a többlet gyorsan elpárologna.

 

Dell-adatok (millió dollár)
2012. nov.-2013. jan.Változás (év/év, %)
Árbevétel14 300−11
Adózott eredmény530−31
Forrás: AP

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.02.21 09:41

@Blama: Nem mondom, hogy nem probléma, viszont lehet, hogy nem e miatt. :)
Felőlem maradhattak volna, az én Dell-es dolgaim (még) működnek. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.21 08:27

Két Dell gépünk is van. Az egyik fújtat, hangos, mint egy gőzmozdony - de működik.

A másiknak leesett a zsanérja és szétment a képernyője.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html