Így áll a sztrájk a Ryanairnél

A Ryanair ír légitársaság Belgiumból induló, vagy oda érkező járatainak mintegy 70 százalékát törli a fedélzeti legénység szerdán kezdődött kétnapos munkabeszüntetése miatt - közölte a La Libre Belgique című belga napilap.
Domokos László, 2018. július 25. szerda, 10:34
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint Belgium mindkét jelentős repülőterén, a brüsszeli Zaventem és a fővárostól mintegy 55 kilométerre, délre található Charleroi nemzetközi repülőterén is komoly fennakadásokra, késésekre, torlódásra és zsúfoltságra lehet számítani.

Szerdán 22 járatból legalább 14-et biztosan törölni fognak, ez főként a Barcelonába, Valenciába, Madridba, Portóba és a Milánóba induló gépeket érinti. Csütörtökön 22-ből 16 járatot érint a járattörlés, ezért nem indul a milánói, a barcelonai, a lisszaboni, a madridi, a római és a portói gép sem - írta az MTI.

A magyarországi járatokat kiszolgáló Charleroi repülőtérének tájékoztatása szerint az ír légitársaság indítja budapesti járatait, azok érkezésekor és indulásánál azonban késésekre kell számítani.

A Ryanair belga fedélzeti legénységének munkabeszüntetése mellett spanyol, portugál és olasz kollégáik is sztrájkot hirdettek. A beszámoló szerint a légitársaság belga személyzetének legalább 80 százaléka vesz részt a sztrájkban. Az említett célállomásokon kívül, a többi járat azért indulhat, mert a más nemzetiségű dolgozók nem jelentették, hogy csatlakoznak a munkabeszüntetéshez - közölte a napilap.

A sztrájk miatt szerdán és csütörtökön 2400 járatból több százat töröl az ír diszkont cég. Korábbi közlése szerint története legnagyobb sztrájkjára készül a héten. A Ryanair sokáig nem ismerte el a szakszervezeteket, majd a tavaly októberben a személyzet hiánya miatt bejelentett járattörlések óta több országban is megkezdhette tevékenyégét több pilóta- illetve légiutas-kísérő érdekképviselet.

A személyzet a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csak akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg.

A Ryanair hétfőn jelentette be, hogy a június végével záródott pénzügyi első negyedévében az adózott eredménye 319 millió euró lett. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de felülmúlta a szakértők által várt 305 millió eurót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.25 12:16

A Ryanair vezetője, Michael O?Leary a legszórakoztatóbb nyilatkozatokat szokta adni az egész üzleti világban.
Elmondta, hogy a budapesti start volt a legsikeresebb a vállalat történetében, hiszen alig hat héttel az újraindítás után már 82-83 százalékos járatkihasználással lehet számolni, míg máshol az ilyen eredmény eléréséhez rendszerint 4-5 hónapra van szükség.
O'Leary a Financial Times szerint elmondta, hogy ez alatt a hat hét alatt semennyit sem kerestek a magyar piacon, ami bizonyítja, hogy a hazai ténykedésük tisztán "jó szándékból történik, a magyar emberek jólétének érdekében, a magyar gazdaságért, turizmusért, a magyar állásokért" - mondta.
És ezt a nagyarcú dumát figyeld:
O'Leary közölte, hogy szerinte szobrot kéne állítani neki valahol Budapesten, mert többet tett az országért, mint bárki, akit a régi, unalmas szobrok ábrázolnak a városban.
cikk: https://varosban.blog.hu/2012/04/06/szobrot_ker_maganak_budapesten_a_ryanair_tulajdonosa
Na, mit szokott ilyenkor mondani egy mezei magyar? Na menj az anyádba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html