Sztrájk béníthatja meg a General Motorst

Sztrájkfenyegetéssel akarja előre lendíteni tárgyalásait a General Motorsszal a cég legnagyobb szakszervezte, az UAW.
Komócsin Sándor, 2007. szeptember 24. hétfő, 08:06
Fotó:

Sztrájkot kezdhet ma délelőtt amerikai idő szerint 11 órakor a United Auto Workers szakszervezet General Motorsnál dolgozó 73 ezer tagja, miután az érdekképviselet vezetői úgy érzik, nem haladnak kellő ütemben a cégvezetéssel folyó tárgyalásaik. A korábbi kollektív szerződés szeptember 14-én járt le, azóta ideiglenes megállapodás alapján dolgoznak a GM amerikai munkavállalói. A figyelmeztető munkabeszüntetés határidejének kitűzése ellenére az UAW folytatja a tárgyalásokat a nagyvállalattal.

A tárgyalások kritikusak az amerikai autógyártó számára, mivel jórészt ezen múlik, hogy a bérek oldaláról mennyit tud javítani versenyképességén. A GM-nek mindenáron közelítenie kell bérköltségeit a Toyota és a Honda amerikai gyáraiban dolgozó, szakszervezeten kívüli munkavállalók bérszintjéhez. Szakértők szerint egy hosszabb sztrájk lehetetlenné tenné a cég számára, hogy újra profitot termeljen egyesült államokbeli üzemeiben, ám egy rövidebb, egy hónapnál nem hosszabb munkabeszüntetés nem viszi padlóra a vállalatot.

Az USA-ban a legutóbbi nagy sztrájkban 87 ezren vettek rész a Verizon Communications mobiltárságnál 2000 augusztusában. A cég simán átvészelte az akciót. A GM-nél legutoljára 1998-ban volt egy nagyobb, 9200 dolgozót érintő munkabeszüntetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK