Sztrájk bénítja a tévésorozatokat, talkshow-kat

Sztrájkba léptek az amerikai forgatókönyvírók, miután nem sikerült megegyezniük a stúdiókkal a nem hagyományos műsorterjesztési formák után járó részesedésről.
NAPI, 2007. november 6. kedd, 08:20
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Csaknem húsz év után első ízben léptek sztrájkba tegnap az amerikai forgatókönyvírók, miután holtpontra jutottak a hónapok óta tartó tárgyalások az őket képviselő szakszervezet, a Writers Guild of America (WGA), valamint a filmes és televíziós producereket, azaz a stúdiókat tömörítő AMPTP között.
A kenyértörésre azért került sor, mert az írók részt követelnek a "reziduális" forgalmazásban, az internetes és mobiltelefonos letöltések révén keletkező profitból is.

Eredetileg a 12 ezer forgatókönyvírót tömörítő WGA a dvd-forgalmazás után is megemelt jogdíjat akart kicsikarni, de ettől - a stúdiók kőkemény elutasítását látva - végül elálltak. A szakszervezet azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a stúdiók osszák meg az internetes letöltések és videosugárzások után keletkező nyereséget az írókkal.

A sztrájk esetleges elhúzódása becslések szerint akár 1 milliárd dolláros bevételkiesést is okozhat. A munkabeszüntetés szinte azonnali csapást jelent a tévéstúdiók számára, amelyek népszerű sitcom- és késő esti talkshow-műsoraihoz a forgatókönyvírók folyamatosan szállítják az aktuális humort, a friss, vicces beköpéseket. Az NBC Jay Leno-show-ja és a többi tévécsatorna hasonló műsora a stúdiók legnézettebb, legjövedelmezőbb produkciói, ezek várhatóan már napokon belül kifulladnak friss nyersanyag híján.

A filmgyártóknál is húsba vágó késésekre lehet számítani: a hírek szerint kétséges, sikerült-e rohammunkában, még a sztrájk előtt leadni a Da Vinci-kód folytatásának szánt Angyalok és démonok forgatókönyvét.

HOZZÁSZÓLÁSOK