Sztrájk kezdődik az amerikai olajiparban

Sztrájkot hirdettek vasárnap hét amerikai olajfinomítóban és két vegyipari üzemben, támogatandó a szakszervezet munkaügyi és bérkövetelését.
MTI, 2015. február 1. vasárnap, 12:22
Fotó: Reuters

Előzőleg a tárgyalások elakadtak az olajvállalatokkal. A cégek az olcsó olaj okozta anyagi nehézségekre hivatkoznak, de a munkabeszüntetés önmagában is hozzájárulhat a kőolaj és az üzemanyagok árának emelkedéséhez.

A sztrájk miatt leálló telephelyek az amerikai olajipari kapacitás több mint 10 százalékát adják. A szakszervezet új hároméves országos megállapodást szeretne. Az általa képviselt dolgozók munkahelyei az amerikai olajipari kapacitás több mint kétharmadát teszik ki.

A kőolaj szabadpiacán az irányadó északi tengeri Brent könnyűolaj már pénteken majdnem 8 százalékkal hordónként (159 liter) 52,99 dollárra drágult, miután adatok jelentek meg arról, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten 7 százalékkal kevesebb olajfúrótorony működött, mint az előző héten.

Elemzők szerint az olcsó olaj miatt kimaradó amerikai kapacitások következtében véget ér az áresés irányzata. A Brent hordója utoljára január 11-én zárt 50 dollár fölött az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.02.01 21:59

A világban sok feszültség gyűlt fel.Ezt le kell vezetni.Eljön az idő mikor a kitörő háborút az emberek százezrei az utcán fogják ünnepelni.A háború egyeseket még gazdagabbá tesz,és az újjáépítés felszívja a túlélőket.Aztán majd a meghaltaknak emelnek számtalan emlékművet,új emberek,új politikusok ígérik soha többé.......háborút.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarnaveni, 2015.02.01 18:47

@htszht:
Sajnos igazat kell adnom. A mocskos liberális ?demokrácia megint győzedelembe sodorja? na, nem magát, hanem Európát. Mi fogjuk itt megszívni a tetű amerikai milliárdosok miatt.
Amerika részéről szükséges a háború, ami megmozgatja USA iparát. Mivel most USA Közel-Keleten nem akar emberáldozatot átette székhelyét Európába. Két légy egy csapásra.
A hidegháború mindig jól jött az amerikai gazdaságnak mivel ilyenkor többszörösére emelkedett a hadügyi tárca költségvetése, valamint Európát is közelebbről nagyító alatt tudják tartani. Valamint közel kerül a nagy ELLENSÉGHEZ IS. Ők a nagy barátaink akik védik Európa békéjét!!! Igaz, hogy nincs jogod hangosan fingani sem a saját WC-ben mert ők azt is lehallgatják. Milyen barát az, aki a legjobb barátját ( lásd Merkel asszonyt) is lehallgatja. Ők, akik kikiáltják, magukat a béke hírnökének az elmúlt 30 évben számtalan gaztettet vittek végre lásd: .
A történelem folyamán az USA soha nem a demokrácia védelmében lépett fel lásd Vietnám, Guatemala, Grenada, Pakisztán, Afganisztán, Irak, Tunézia, Líbia, Szíria és jelenleg Ukrajna. Hány tíz millió embernek kell még meghalni az USA által rendszeresen eljátszott csendőr szerepéért? Mindig a demokrácia állarca mögé bújva újítja meg a fegyver arzenálját és hozza kedvező helyzetbe a fegyvergyáraikat. USA fellépésének semmi köze nincs a demokráciához, őt csak az amerikai nagytőke kiszolgálása vezérli. A magyar liberálisok eddig mindig ezt támogatták,sőt seggnyalóik voltak,a fehér kisebbség vezérletével az élen. Mivel Orbán gerince nem hajolt e- megfelelőirányba és főleg a magyarok érzéseit célozta meg általános ellenségé vált. De ez nem baj tüntrikézni lehet hetente is az annyit nem ér, mint egy légypiszok az ablakon.
Az olaj kérdése itt csak harmadlagos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2015.02.01 13:52

Apa kezdődik...nem, hogy a palaolaj mítosz nem jött be de a hagyomános olajipari cégek döglődnek.
A szaudiak most már kivárnak...nem kell sokáig.

Az USA meg kurva gyorsan ki kell robbantson egy háborút vagy kampec. Ukrajna most kiváló terület. Ismét az olajért tömeggyilkolnak a yenkik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html