BUX

Sztrájk kezdődik az amerikai olajiparban

Sztrájkot hirdettek vasárnap hét amerikai olajfinomítóban és két vegyipari üzemben, támogatandó a szakszervezet munkaügyi és bérkövetelését.

MTI, 2015. február 1. vasárnap, 12:22

Előzőleg a tárgyalások elakadtak az olajvállalatokkal. A cégek az olcsó olaj okozta anyagi nehézségekre hivatkoznak, de a munkabeszüntetés önmagában is hozzájárulhat a kőolaj és az üzemanyagok árának emelkedéséhez.

A sztrájk miatt leálló telephelyek az amerikai olajipari kapacitás több mint 10 százalékát adják. A szakszervezet új hároméves országos megállapodást szeretne. Az általa képviselt dolgozók munkahelyei az amerikai olajipari kapacitás több mint kétharmadát teszik ki.

A kőolaj szabadpiacán az irányadó északi tengeri Brent könnyűolaj már pénteken majdnem 8 százalékkal hordónként (159 liter) 52,99 dollárra drágult, miután adatok jelentek meg arról, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten 7 százalékkal kevesebb olajfúrótorony működött, mint az előző héten.

Elemzők szerint az olcsó olaj miatt kimaradó amerikai kapacitások következtében véget ér az áresés irányzata. A Brent hordója utoljára január 11-én zárt 50 dollár fölött az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.