Sztrájkba kezdtek a hajógyári munkások Horvátországban

Zágrábban tüntettek hétfőn mintegy ezren, a rijekai 3. maj és a pulai Uljanik hajógyár dolgozói, elmaradt júliusi béreiket és a vállalat vezetésének távozását követelve - közölte az N1 horvát hírcsatorna. A demonstráció délután véget ért, de a sztrájk folytatódik - idézi az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 27. hétfő, 14:35
Fotó: Reuters

Az Uljanik csoport - amelyhez a két gyár tartozik - munkásai múlt szerda óta sztrájkolnak: elégedetlenek és a vezetést okolják a két hajógyár fizetésképtelenségért, valamint a kormánytól várnak segítséget. A vállalatnak 4500 dolgozója van, közülük ezren szervezetten, buszokkal utaztak hétfőn reggel a horvát fővárosba. A tömeg a Zágráb főteréről indult gyalog a kormányépület elé, ahol addig tartózkodtak, amíg a kormánnyal folytak a tárgyalások.

A szakszervezet vezetőit Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Darko Horvat gazdasági miniszter fogadta. A tárcavezető ezt követően a sajtónak úgy nyilatkozott: mindent megtesznek, ami módjukban áll, hogy a hét végéig megoldást találjanak az elmaradt bérek kifizetésére. Sajtóhírek szerint a kormány a kereskedelmi bankokkal folytat tárgyalásokat további hitelek felvételére.

Leszögezte: meg akarják tartani a hajógyárat Pulán és Rijekában, de más szerkezetben, hogy nyereségesen tudjanak működni. A hajógyárakat még 2012-ben privatizálta az állam, az Uljanik csoport részvényeinek 46 százalékát a dolgozók birtokolják.

A horvát hajógyárak ennek ellenére továbbra is likviditási problémákkal küzdenek.

Az EU-hoz fordultak

A horvát kormány a pénzügyi problémákról értesítette az Európai Bizottságot (EB), és most a testület hozzájárulását várja a szerkezetátalakításhoz, a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében. Horvátország még 2012-ben megállapodott az EB-vel a hajógyárak szanálásáról. Brüsszel azt várta el Horvátországtól, hogy hagyjon fel a hajógyártás versenytorzító hatású állami támogatásával.

Zágráb a hajógyárak támogatására 30,6 milliárd kunát (1320 milliárd forint) költött eddig. A kormány januárban az EB belegyezésével újabb 96 millió euró (30 milliárd forint) hitelre vállalt garanciát az Uljanik csoport részére, összesen pedig 600 millió euró (193 milliárd forint) értékben vállalt kezességet a csoport különböző hiteleire.

Az Uljanik csoport 2018 első hat hónapjában 364,8 millió kuna (15,7 milliárd forint) veszteséggel zárt, ami háromszor több, mint egy évvel korábban volt. A csoport bevétele 44 százalékkal csökkent, 838,2 millió kunára.

HOZZÁSZÓLÁSOK