Sztrájkba torkollt a feszültség a németeknél

Fennakadásokat okozott Németországban a közúti és a vasúti közlekedésben a vasutasok szakszervezetének hétfő reggeli sztrájkja - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. december 10. hétfő, 12:23
Fotó: Unsplash

A 9 órakor véget ért négyórás figyelmeztető sztrájk után fokozatosan áll helyre a menetrend, és egész nap késésekre és járatkimaradásokra kell számítani - közölte a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság.

A vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft - EVG) munkabeszüntetése miatt a távolsági vonatközlekedést teljes egészében leállították, és számos nagyvárosban, például Berlinben a városi vasút (S-Bahn) hálózata is megbénult.

A legnagyobb fennakadások Észak-Rajna-Vesztfáliában voltak, a vonat helyett autóval munkába igyekvő ingázók révén 200 kilométer hosszúságban keletezett torlódás a tartomány útjain.

Az EVG 3,5 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, a DB 2,5 százalékos emelést ajánl, és 24 hónap helyett 29 hónapra kívánja megkötni a megállapodást, amit a szakszervezet szintén elutasít.

A figyelmeztető sztrájk után közölték: "csak akkor térünk vissza a tárgyalóasztalhoz, ha a DB hajlandó komolyan tárgyalni velünk".

HOZZÁSZÓLÁSOK