Amennyiben a konzervatív párt nyeri meg a brit választásokat, a jelenlegi pénz- és tőkepiaci felügyelet, a Financial Services Authority (FSA) szerepét a Bank of England (BoE) venné át a piacok legfőbb felügyeleteként– írja a MarketWatch.

A párt bejelentése szerint a BoE számára olyan jogosítványokat adnának, amelyek lehetővé tennék, hogy minden bankot és egyéb pénzügyi szervezetet ellenőrizhessen, emellett olyan szabályozási jogköröket kapna, mint a kifizetési rendszerek-, a kockázatvállalás- vagy épp az intézményi méret meghatározása.

Bizarr lenne, ha mindazok után, amiken keresztülmentünk, nem vennénk észre, hogy a banki szabályozásaink nem végezték megfelelően a dolgukat, nem feleltek meg céljuknak – fogalmazott George Osborne, a konzervatívok árnyék-pénzügyminisztere.

A tervek szerint az FSA megszűnne, ezzel párhuzamosan létrehoznának egy új fogyasztóvédelmi ügynökséget. A BoE hatalmát Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök csökkentette 1997-ben, a Munkáspárt hatalomra kerülésekor, akkor még pénzügyminiszterként.