Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervet a világpiaci igények és a már meglévő megrendelések alapján készítették. Becslésük szerint a világpiacon mintegy 900 darab, közepes méretű szállító-repülőgép értékesítésére lesz igény az elkövetkező 15 évben.

A kijevi székhelyű, 1920 óta működő, különböző típusú katonai teher-, illetve utasszállító repülőgépeket és helikoptereket is gyártó Antonov főként a Független Államok Közösségéhez tartozó volt szovjet államokba, valamint Törökországba, Kínába és egyéb ázsiai, illetve afrikai országokba szánja termékeit.

Az An-178-as katonai szállító a legújabb fejlesztésű gépük, amelynek prototípusa 2015-ben készült. Korábbi hírek szerint Kínával már előzetesen sikerült megállapodniuk 12 ilyen típusú gép szállításáról. Az elkövetkező öt évben 20 ilyen gép értékesítésével számolnak.

Az állami hadiipari konszern által közölt adatok alapján az Antonov az idei év első felében 22,7 millió hrivnya, azaz körülbelül 230 millió forint nyereségre tett szert.

A gépgyár pénzügyi helyzete az utóbbi időben folyamatosan javult, köszönhetően részben az orosz alkatrész-beszállítástól való függés megszűnésének. 2015-ben az An-178-as gépekhez szükséges alkatrészek 41 százalékát Oroszországból szerezték be, 2016-ra azonban már teljesen leállították ezt.

Komoly veszteséget okozott viszont az Antonov vállalatnak, hogy a krími konfliktus miatt elveszítette Oroszországot, mint addigi legnagyobb felvásárlóját. Azt megelőzően az Antonov repülőgépgyár kivitelének csaknem 80 százaléka Oroszországba irányult.

Az Ukroboronprom elismerte, hogy időbe telt, míg a repülőgépgyártó vállalat ismét talpra állt az orosz piac elvesztése után. 2016-ban viszont már több mint 178 millió hrivnya, azaz 1,8 milliárd forintot meghaladó tiszta hasznot könyvelt el, ami négyszerese volt a megelőző évinek.

A sajtóközlemény szerint ezt segítette a cég működésének átalakítása, és a további előrelépést szolgálja az, hogy a céget az idén júliusban a kormány integrálta az Ukroboronprom állami hadiipari vállalatba.